Lloret de Mar està muntant una fira dedicada al patrimoni dels indians, aquells que durant el segle XIX van anar a les Amèriques a fer fortuna. Uns pocs van tenir sort i en van tornar enriquits, però la majoria van fracassar.
El certamen -que es durà a terme d'aquí a un mes, a mitjans de juny- pretén ser un homenatge a tota aquella generació, que va marcar per sempre la història moderna de la vila. No només hi van deixar grans edificacions monumentals, que avui són indrets de visita obligada, sinó una economia basada en el comerç marítim.
Anna Fuentes, directora de Patrimoni Cultural, argumenta que la fira s'anomenarà dels americanos “perquè a Lloret es parlava més dels americanos que dels indians, era un fet identificatiu i diferenciador de la resta”.
La fira, prevista pel 18 i 19 de juny, pretén atraure turisme de proximitat amb l'excusa de donar a conèixer el patrimoni dels indians. Cal tenir en compte que a l'època, quan Lloret tenia uns 3.000 habitants, 500 van arribar a embarcar-se, rumb a les Amèriques. Estem parlant del 15% de tota la població. “Tothom té un parent que va anar a les Amèriques i alguns encara tenen família a Cuba o Puerto Rico”, exposa Fuentes, que conclou que “va ser un fenomen molt important”.
Els lloretencs, que van tornar farcits de riqueses, van edificar-se autèntics palaus a Lloret, on van assentar les bases d'una nova economia: la del comerç marítim.
Tot aquest llegat demanava a crits una fira per tal de fer-ne difusió. Ja n'hi ha a Begur, Arenys i a d'altres indrets de la costa. Ara Lloret s'hi suma amb aquest certamen, que es desenvolupa el cap de setmana del 18 al 19 de juny. Els visitants coneixeran, a través de demostracions d'oficis, visites teatralitzades, exposicions, xerrades i una ruta, com es vivia a l'època dels indians, a finals del segle XIX.
Un concurs de daiquiris, un còctel originari del Carib que va popularitzar un lloretenc, complementarà el certamen.