8.3 C
Lloret de Mar

Òscar Yanes, en el grup que identifica una estratègia contra un subtipus de melanoma sense tractament

L'investigador lloretenc ha participat en aquest estudi que millora les respostes de les cèl·lules d'aquest tipus de càncer.

L'investigador Òscar Yanes ha participat en l'estudi.
L'investigador Òscar Yanes ha participat en l'estudi.

Darreres Notícies

El melanoma és una malaltia complexa i heterogènia en què la resposta a tractaments és limitada, especialment en alguns subtipus de tumors. Un treball liderat pel grup de Recerca Biomèdica a Melanoma de la Vall d’Hebron Institut d’Investigació (VHIR), en què també ha participat la URV, ha identificat una estratègia que millora la resposta de les cèl·lules d’un tipus de melanoma a un tractament ja existent. En aquest grup hi participa l’investigador lloretenc Òscar Yanes.

servicios profesionales jimenez

L’estudi, publicat a ‘Nature Communications’, s’ha dut a terme en col·laboració amb el Servei de Dermatologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el grup de Càncer de Mama i Melanoma de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut de Recerca Sanitària Pere Virgili (IISPV).

Un dels subtipus més comuns de melanoma és causat per mutacions a NRAS, una proteïna relacionada amb la malignitat de les cèl·lules que es troba alterat en un 25% dels casos. El seu tractament està actualment limitat degut a la dificultat que comporta el desenvolupament de teràpies dirigides contra NRAS.

A l’estudi, els investigadors van examinar les característiques del metabolisme de les cèl·lules del melanoma. Els tumors requereixen un consum elevat de glucosa per obtenir energia, però sobretot per fabricar components com proteïnes o àcids nucleics i generar una nova cèl·lula.

En el cas dels melanomes mutats a NRAS, i mitjançant tècniques metabolòmiques, l’investigador del Departament d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica de la URV, Òscar Yanes -que també forma part de l’IIPSV i del CIBERDEM- va ajudar a demostrar que aquests són especialment dependents de la glucosa en comparació amb altres subtipus, ja que tenen dificultat en l’ús d’altres fonts d’energia alternatives per suplir l’absència de glucosa.

spot_img

El + Vist