L’Ajuntament ha elaborat un pla de protecció que engloba tot el patrimoni arqueològic de Lloret de Mar. La intenció és protegir les troballes que hi pugui haver a la vila quan s’inicien unes obres en una finca, ja sigui pública o privada.
Ara mateix hi ha un buit legal. Si algú vol fer obres en una finca privada i troba restes arqueològiques, no hi ha cap normativa que reguli què se n’ha de fer. Per això, s’ha impulsat aquest pla especial, que es troba a la recta final de la tramitació. L’aprovació definitiva es farà en un ple, ben aviat.
Jordi Martínez, regidor d’Urbanisme, assenyala que han elaborat el document amb la intenció de “respectar la història de Lloret, el que ha existit abans de nosaltres en el territori, el que són els nostres orígens”.
El pla de protecció marca un total de 18 zones o sectors de Lloret de Mar en què s’hi han trobat restes arqueològiques o es creu, per documentació o altres indicis, que hi podrien haver algun tipus de vestigis. El document marca diferents nivells de protecció, però tots preveuen la tasca d’un arqueòleg pendent de les possibles troballes.
El projecte ja està aprovat de manera provisional, s’ha exposat públicament i ha passat per la comissió territorial d’Urbanisme de Girona. Aquest ha marcat un parell de detalls, que cal incorporar. Entre ells, els drets i deures dels propietaris de les zones delimitades en el pla de protecció per tal de “saber qui s’ha de fer càrrec i el tractament que cal donar a unes troballes arqueològiques”.
Lloret preveu que el pla de protecció del patrimoni arqueològic s’aprovi ben aviat, per tal de disposar d’un protocol a seguir en cas que es trobin restes en alguna finca del terme municipal, sigui pública o privada.