El Departament de Salut ha posat en marxa dues unitats mòbils de cures intensives (UCI). Aquest servei té per objectiu atendre pacients que tinguin un alt risc de mort si no reben una atenció especialitzada de forma ràpida.
Les unitats mòbils es traslladen a hospitals comarcals o altres centres d’arreu del territori per atendre, per exemple, casos de xocs cardiogènics, hipotèrmies accidentals, insuficiències respiratòries o col·lapses de diferents òrgans. En funció de la situació de cada pacient, se’l pot atendre allà on es trobi o traslladar-lo a un hospital més gran.
Es mouen per tot Catalunya, operades pel Sistema d’Emergències Mèdiques. Compta amb la participació de professionals d’hospitals com el Vall d’Hebron, el Clínic, Sant Pau, Bellvitge i el Germans Trias i Pujol. En total, hi ha fins a 70 professionals, que estan organitzats en torns per cobrir les 24 hores del dia. En cadascuna de les unitats hi ha cinc professionals sanitaris.
Salut defensa que l’UCI mòbil aporta més beneficis que els trasllats en helicòpter. Això és així perquè es pot desplaçar per carretera i no té limitacions com ara les condicions meteorològiques o les possibilitats de l’hospital pel que fa a espais per aterrar o enlairar-se.
A més, amb l’UCI mòbil també es pot desplaçar un camió amb l’equipament del sistema per oxigenació de membrana extracorpòria, una tecnologia per a pacients en xoc cardiogènic o amb insuficiència respiratòria en risc vital.
Les dues UCI mòbils funcionen des de mitjans de novembre. El cost del projecte és de 3 milions d’euros, que inclou els vehicles i la incorporació dels professionals de les UCI dels hospitals al Sistema d’Emergències Mèdiques.