La regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Lloret i el projecte Switch organitzen, aquest dijous, una jornada per oferir recursos per a l’acompanyament de les persones trans. L’objectiu és dotar als professionals dels serveis públics que tenen contacte amb la ciutadania de coneixements bàsics sobre la transidentitat i oferir-los eines per a la comunicació empàtica.
Pilar Escotorín, doctora en Psicologia de la comunicació i coordinadora del projecte Switch a Barcelona, assenyala que han limitat l’aforament a 50 persones per poder treballar amb grups reduïts i crear xarxa: “Serà un espai per generar xarxa i entendre com podem, a partir del treball amb les persones trans, generar més espais sans i segurs, no només per a les persones trans de Lloret, sinó per a totes les persones visitants, que sentin que és una ciutat que acull, inclou, integra i valora la diversitat”.
El projecte Switch va néixer amb la finalitat de prevenir la violència cap a les persones trans en els entorns sanitaris, però de seguida va créixer molt. La jornada a Lloret és la que tanca el projecte. En aquest sentit, Pilar Escotorín creu que és una bona seu per l’obertura de mires que ofereix una població amb tanta diversitat com aquesta, especialment per ser una destinació turística. A més, la jornada s’ha organitzat amb la forta implicació de la lloretenca Isabel Arnaud, activista trans i participant en el Projecte Switch.
La coordinadora del projecte Switch remarca que la jornada d’avui permetrà saber com relacionar-se amb les persones trans, però també s’aprendrà com afrontar els propis canvis que fem al llarg de la vida.
“La vida, en realitat, és un trànsit i segurament si hi ha algú que ens pot ajudar a comprendre millor què significa la gestió del canvi i la gestió d’emocions davant del canvi és, sens dubte, una persona trans”
Pilar Escotorín
De fet, el més important a l’hora de relacionar-se amb una persona trans no és com la tractem, sinó com percebem aquesta persona.
“El primer no és com jo parlo o tracto la persona trans, sinó que la primera pregunta és com jo penso la persona trans i com gestiono els meus propis prejudicis”
Pilar Escotorín
Escotorín assenyala que moltes persones no són conscients que tenen prejudicis, però cal prendre’n consciència i saber que la manera de tractar una persona trans ha de ser la mateixa a l’hora de tractar a qualsevol altra persona.
“Hem d’aprendre a veure que una persona trans és, sobretot, una persona i, per tant, no la pots tractar diferent a com tractaries a qualsevol persona que estàs coneixent per primera vegada”
Pilar Escotorín
La jornada d’aquest dijous començarà a les deu del matí i s’allargarà fins a les dues. Es farà a la sala polivalent de la Biblioteca Municipal.