L’Ajuntament pujarà un 7,51% l’IBI de cara al 2016. És el més destacat de les ordenances fiscals per l’any que ve, que s’han aprovat al ple d’aquest dilluns. La resta de taxes i impostos municipals pràcticament es congelen i, per tant, la mitjana de la pujada se situa en un 2,18%. Ho ha explicat l’alcalde, Jaume Dulsat (CiU), que atribueix l’increment de l’IBI a un acte de responsabilitat.
A més, per fomentar l’activitat econòmica al municipi, s’han creat una sèrie de bonificacions de gairebé el 50% tant en l’IBI com en l’IAE, sempre i quan es facin contractes de manera indefinida. Ho ha valorat de manera molt positiva el portaveu d’ERC – Avancem, Jordi Orobitg, de l’equip de govern.
També cal destacar, segons el regidor d’ICV – EUiA Xavier Rodríguez Pacios, que no tothom haurà de pagar l’IBI, ja que s’han tingut en compte les ajudes a les persones més necessitades.
Amb l’ingrés de l’Impost de Béns i Immobles, l’Ajuntament podrà fer front a diferents despeses noves per l’any que ve, com ara la gestió de la piscina municipal, el funcionament de la nova caserna de la policia o l’increment de l’1% del salari dels treballadors públics. Així ho van remarcar al ple tots els grups que van donar suport a les ordenances, com En Lloret sí, se puede. El portaveu, Paulino Gracia, reconeix que no els agrada apujar impostos, però creu que era necessari i que després de la negociació amb l’equip de govern van aconseguir que l’increment de l’IBI no fos tan fort com es preveia.
Cal tenir en compte que l’increment és tan elevat perquè l’Estat no revisava el cadastre des del 1989 i, per adaptar-se a la nova revisió, l’increment proposat era de l’11%. El portaveu del PPC, Enric Martínez, remarca que d’aquesta manera l’any que ve la pujada no serà tan severa.
Qui va ser més crític i va votar en contra de les noves ordenances fiscals són el MILLOR i el PSC. El primer, principal grup de l’oposició, va deixar clar que si l’ingrés dels impostos es destinés a causes més necessàries per a la població hi votarien a favor, però acusen l’equip de govern de fer una mala gestió. Ho ha dit el líder del partit, Marc Fuertes.
El portaveu del PSC, Antonio Lorente, va ser crític amb què l’increment sigui tan elevat, ja que els socialistes havien proposat una apujada més suau.
C’s, per la seva banda, va decidir abstenir-se perquè són conscients que el seu vot no canviava el resultat. La formació va ser crítica amb les polítiques que du a terme l’equip de govern, però no va voler votar en contra perquè el govern ha acceptat alguna de les seves propostes, segons ha apuntat el portaveu, Jordi Hernández.
Les ordenances fiscals per al 2016 són un dels plens més destacats de l’any i són la prèvia als pressupostos, que és previst que s’aprovin en el ple del desembre.