Prevenir l’assetjament escolar. Aquest és l’objectiu d’un pla que ha engegat el departament d’Ensenyament de la Generalitat a 140 escoles i instituts de Catalunya. Dos d’aquests centres són l’institut-escola de Lloret i el Ramon Coll i Rodés. En el conjunt de les comarques gironines hi ha nou centres.
L’anomenat bullying és un problema que forma part del dia a dia als centres educatius i des de la Generalitat volen anar a l’arrel del problema i implicar els alumnes per aturar-lo. Ho ha explicat el director general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa, Martí Barberà.
La intenció és posar l’accent en els alumnes com a observadors, com a agents actius i compromesos en la lluita contra l’assetjament, alhores que adquireixen les actituds i els valors propis de la bona convivència. En aquesta línia, als grups de primària es crearan equips per a la convivència, mentre que a secundària s’anomenaran equips de guaita.
Per aconseguir-ho, és necessari que les famílies reforcin la tasca, de manera que hi ha línies específiques de formació per als familiars.
Segons una enquesta de convivència de l’any 2016, ha augmentat el bullying a través dels mitjans digitals. Un fet molt preocupant, ja que la xarxa permet actuar en tot moment i des de qualsevol lloc, a banda de facilitar l’anonimat dels agressors.
El programa, anomenat #aquiproubullying, té una durada de dos cursos. Durant el primer any –que és aquest- els centres rebran la formació per poder implementar el projecte durant el curs del vinent.
En cas que un alumne estigui patint bullying, ha de dirigir-se a l’equip directiu del centre, als Mossos d’Esquadra o al telèfon 116 111.