15.2 C
Lloret de Mar

Busquen milions de veus de voluntaris perquè la tecnologia entengui i parli el català

El llançament de la campanya va tenir lloc la setmana passada i, segons el govern català, ha estat un “èxit espectacular”.

El projecte Aina, per captar veus en llengua catalana.
El projecte Aina, per captar veus en llengua catalana.

Darreres Notícies

Una campanya per recollir milions de veus de persones parlant en català permetrà crear el primer corpus de veu del català. L’objectiu és elaborar recursos digitals perquè qualsevol empresa o entitat pugui desenvolupar productes o serveis tecnològics en la nostra llengua.

servicios profesionales jimenez

La campanya s’inscriu en el projecte Aina, impulsat pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center (BSC).

El llançament va tenir lloc dies enrere i la captació de veus, segons el govern català, ha estat un “èxit espectacular”. En concret, ha recollit 225.000 veus en menys d’una setmana, el 76% corresponents al català central.

L’objectiu és generar els recursos digitals i lingüístics necessaris per facilitar el desenvolupament d’aplicacions basades en la intel·ligència artificial i les tecnologies de la llengua, com ara els assistents de veu, els traductors automàtics o els agents conversacionals en català.

La campanya, que porta el lema “La nostra llengua és la teva veu”, es fa a través de la iniciativa de Common Voice de Mozilla per al català. Es tracta d’una plataforma on tothom que vulgui pot llegir i enregistrar un nombre il·limitat de frases, agrupades de cinc en cinc, per ajudar les màquines a aprendre com parlem les persones.

L’enregistrament es pot fer de manera totalment anònima, però els promotors expliquen que registrar-se prèviament i proporcionar les dades de gènere, edat i variant dialectal facilita molt la feina de classificar les dades.

A més, permetrà saber si es cobreixen tots els registres. Actualment, el perfil de veu majoritari d’aquesta plataforma és el d’homes d’entre 30 i 50 anys parlants de català central.

spot_img

El + Vist