Qüestions com si l’1 d’octubre hi haurà el referèndum, quines garanties se n’oferiran, si el resultat serà vinculant, si els ajuntaments cediran espais per votar o si els treballadors públics estaran emparats per la llei. Aquestes han estat algunes de les qüestions que s’han debatut, aquest divendres a la tarda, a la conferència sobre el desplegament de la futura llei del referèndum.
Els ponents han estat el diputat lloretenc de Junts pel Sí, Jordi Orobitg, i la parlamentària del mateix grup i també regidora de Maçanet de la Selva, Natàlia Figueras.
Orobitg ha explicat que el nou marc legal que sortirà del parlament compleix tots els estàndards internacionals com, per exemple, la Carta de les Nacions Unides i la Comissió de Venècia. A més, la llei del referèndum, a diferència d’unes eleccions convencionals, impulsarà la creació d’una sindicatura electoral que substituirà les funcions de les juntes electorals. Una altra novetat serà que la votació assolirà les garanties de validació internacional, és a dir, que estarà supervisada per experts i observadors amb l’objectiu de donar veracitat i credibilitat a tots els procediments.
En aquest sentit, el diputat ha assegurat, textualment, que “la independència la portarà els ciutadans” i, en cas que surti el SÍ, a partir del 2 d’octubre Catalunya actuarà com a un estat propi. Afegeix que “serà determinant, en primer lloc, participar massivament que esperem que sigui el que passi, ajudant a implementar el resultat fent costat a l’estat català”.
Per la seva banda, Figueres ha remarcat que el desplegament de la futura llei del referèndum serà una realitat perquè la normativa s’emana de les institucions catalanes. Així i tot, la diputada ha assegurat que el govern central augmentarà la pressió per impedir la votació perquè l’estat “impedeix exercir la democràcia, porten tots aquests mesos utilitzant els tribunals que, en lloc de garantir el drets dels ciutadans, el que estan fent és fer cas a un govern perquè no podem exercir un dret absolutament reconegut i, per tant, continuaran en la mateixa línia. És una batalla completament perduda perquè estem carregats de legitimitat i tenim les formes per fer-ho”.
La llei del referèndum es preveu aprovar el 16 d’agost, data en què la mesa del parlament es tornarà a reunir. El següent pas serà implementar la llei de transitorietat jurídica amb la finalitat de garantir la seguretat jurídica dels ciutadans, així com de les institucions públiques durant el procés del país cap a un estat independent.
La conferència de la llei del referèndum s’ha dut a terme, en presència d’un centenar de persones, aquest divendres a la tarda, a la sala polivalent de la Biblioteca Municipal de Lloret.