Lloret de Mar ha posat en marxa un servei de mediació hipotecària entre famílies afectades i entitats bancàries. Funciona des del setembre de l'any passat.
L'Ajuntament ha fet públiques les dades d'usuaris. Al llarg d'un any, han fet servir el programa prop de 90 famílies. La majoria de les consultes (el 76%) es referien a problemes derivats de no poder pagar la hipoteca. Anna Extremera, directora del departament de Benestar i Família, exposa que “s’han fet 21 mediacions directament amb els bancs, de les quals només tres han finalitzat amb la dació en pagament”. La resta continua en negociacions.
Segons fonts del departament, de tots els casos que s'han atès amb el programa Evitem tots, cap de les famílies no ha acabat al carrer fruit d'un desnonament. Aquest és l'objectiu que persegueix l'Ajuntament, amb aquest servei d'informació i mediació sobre temes hipotecaris.
Des que s'ha posat en marxa, el setembre del 2012, funciona de la manera següent: quan una persona o família té problemes per pagar la hipoteca, s'adreça a Benestar i Família. Allà recullen tota la informació i la valoren, tenint en compte els aspectes econòmics, però també les repercussions emocionals i les possibles alternatives.
Anna Extremera destaca que la finalitat és donar suport als usuaris, ja que se senten “responsables -i en moltes ocasions culpables- de la situació”. El proper pas és “activar els recursos i ajuts depenent de la situació, ja que cal trobar l’estratègia adient per cada família”.
El programa Evitem tots (nou des del setembre del 2012) forma part d'un llarg llistat de serveis que proporciona l'àrea de Benestar i Família. És un dels pocs departaments de l'Ajuntament que ha vist incrementada la partida per al 2014, tal i com recullen els pressupostos aprovats en el ple de dilluns. La finalitat: ajudar les persones que més ho necessiten.
Les dades i declaracions d'Anna Extremera estan extretes del programa Impahrables, emès avui al matí a Nov