Dijous, 29 octubre 2020
16.9 C
Lloret de Mar
Júlia Martínez, a la dreta, a la vaga dels MIR

Els MIR tornen a la vaga per reclamar millores

Nosaltres ens centrem en el cas d’una resident lloretenca, la doctora Júlia Martínez, resident de segon any de Medicina familiar i comunitària a Girona.

Júlia Martínez, a la dreta, a la vaga dels MIR

Darreres Notícies

Municipis confinats els caps de setmana, comerços grans tancats i activitats suspeses

S'aturen totes les activitats extraescolars i l'activitat cultural i tanquen els centres esportius. Tampoc no es podrà entrar i sortir de Catalunya durant tota la setmana. Les mesures entraran en vigor aquest divendres i duraran, de moment, 15 dies.

Lloret de Mar avala dues de les propostes de l’estudi informatiu per ampliar la C-32

L'Ajuntament ha presentat al.legacions a l'estudi informatiu del nou ramal de la C-32 entre Tordera i Lloret i avala dues de les alternatives proposades.

Protocol de seguretat antiCOVID al cementiri amb motiu de Tot Sants

Com a mesures més destacades, hi ha la limitació de l’aforament a un màxim de 500 persones, un 25% del total.

La residència de gent gran i centre de dia es començaran a construir l’any 2022

Amb aquest calendari treballa l’Ajuntament, després que el passat divendres signés un conveni amb la Generalitat, pel qual el govern català es compromet a finançar 48 places públiques noves al centre.

L’Ajuntament signa un conveni amb Pas a Pas per atorgar-li 9.000 euros

Es tracta d'un conveni que se signa anualment per ajudar a l'entitat a impulsar projectes per afavorir la inclusió d'infants que pateixen TEA.

Els metges interns residents (MIR) de Catalunya tornen a la vaga a partir d’avui i durant cinc dies, fins divendres. Recordem que aquest col·lectiu de sanitaris ja van fer tres dies de vaga la setmana passada, però consideren una ofensa les propostes que els han fet les patronals i l’Institut Català de la Salut per intentar arribar a un acord. Així que tornen a la mobilització a partir d’avui.

Nosaltres ens centrem en el cas d’una resident lloretenca, la doctora Júlia Martínez, resident de segon any de Medicina familiar i comunitària a Girona. Recorda que els MIR ja són metges, però encara segueixen en període formatiu per arribar a ser especialistes.

A la pràctica, però, denuncien que aquesta vessant formativa queda en segon pla i se’ls atorguen responsabilitats per sobre del que pertoca. En concret, reclamen que el 15% de la jornada ordinària es destini a formació de la seva especialitat i disposar de 10 dies a l’any per participar en actes formatius.

La millora formativa és la seva principal demanda, però també reclamen millores de les condicions laborals. En aquest sentit, asseguren que en el seu dia a dia acaben fent moltes més hores de les que tenen per contracte i sovint també han de fer la seva jornada després d’una guàrdia de 24 hores, sense comptar amb el descans necessari per poder oferir un servei de qualitat.

Per tant, reclamen que les jornades siguin de 35 hores setmanals, que es compleixin les 12 hores de descans ininterromput després de les guàrdies i les 36 de descans setmanal. Tot plegat, sense que se superin les 48 hores de treball setmanal.

I encara hi ha un altre aspecte destacat en les seves demandes: la retribució. Els MIR de Catalunya denuncien que cobren “la meitat” del que reben els seus homòlegs d’altres països europeus del nostre entorn, i “molt menys” que altres graduats superiors d’altres professions. Després de sis anys de carrera i un any d’oposició, el sou base dels MIR va dels 960 als 1.300 euros. Un salari d’uns 16.000 euros anuals que complementen amb les guàrdies, tot i que també les cobren a un preu irrisori. Per això reclamen un sou digne, d’acord amb el seu nivell formatiu.

vaga MIR
La vaga dels MIR de la setmana passada (Júlia Martínez)

Els MIR han dit prou i reclamen totes aquestes millores perquè asseguren que, al final, la situació laboral precària a què han de fer front afecta de manera molt negativa als pacients. Una situació, a més, que s’ha vist molt agreujada per la pandèmia de la Covid-19.

La setmana passada, els 3.500 residents de tot Catalunya van ser cridats a fer vaga durant tres dies. L’oferta de les patronals i l’Institut Català de Salut, però, no va satisfer gens el col·lectiu, ja que no es responsabilitzen, per exemple, de la formació dels residents ni els garanteixen les hores de descans que reclamen. Pel que fa al salari, se’ls ha ofert un increment d’un 5%, que seria un euro i mig al dia per a cada metge. Una proposta que consideren del tot insuficient i, fins i tot, ofensiva.

Per això, com diem, tornen a la vaga des d’avui i, de moment, durant els propers cinc dies. Els representants dels MIR asseguren que compten amb el suport de la resta de professionals sanitaris.

SEGUEIX-NOS

4,928SeguidorsSeguir
3,287SeguidorsSeguir
12,913FansSeguir
- Publicitat -

El + Vist

L’ADF i l’Ajuntament denuncien l’incivisme dels abocaments il·legals

L'últim detectat ha estat a l'antiga carretera de Vidreres i ja s'ha retirat. L'ADF creu que podria tractar-se d'un taller mecànic il·legal.

Mor a la guerra d’Armènia Armen Knyazyan, propietari dels restaurants Giorgio i Xaloc

Tenia 46 anys, era una persona molt estimada i familiars i amics el recorden com un "heroi".

Demanen 24 anys de presó per a l’acusat de matar un italià a Lloret

Els fets van passar en una discoteca de la vila la nit del 12 d'agost del 2017, a la discoteca St' Trop.