Aquest dilluns es va commemorar el Dia Mundial de l’Alzheimer i aprofitem per recordar que la Corporació de Salut del Maresme i la Selva treballa de manera activa per donar suport als afectats per aquesta malaltia. En concret, la corporació compta amb un programa d’Atenció a les Persones que pateixen la malaltia d’Alzheimer, gràcies a la col·laboració de diferents entitats i voluntaris.
Lorena Grau, psicòloga sanitària i neuropsicòloga de l’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital, explica que el servei s’adreça tant als malalts com a les famílies. El primer pas és determinar en quina fase de la malaltia es troba el pacient.
La psicòloga matisa que sovint és complicat detectar els primers símptomes de la malaltia, perquè no se’ls dona gaire importància. Per això molts cops quan s’acut a l’hospital la malaltia ja està molt avançada.
A mesura que avança la malaltia, apareixen diferents símptomes, com la confusió, la irritabilitat i l’agressivitat, a banda de canvis d’humor, pèrdua de memòria a llarg termini i de sensibilitat. Gradualment, també es perden les funcions corporals.
Cal tenir en compte que molts símptomes són propis d’un envelliment normal, de manera que el problema arriba quan se sumen molts d’aquests símptomes i, especialment, quan comencen a afectar a la vida diària del malalt.
L’Alzheimer és una de les malalties neurodegeneratives més comuns i avui en dia encara no hi ha cap tractament que permeti curar-lo o frenar-lo. Tot i així, sí que hi ha molts assajos en marxa per estudiar bé la malaltia i cada cop s’està avançant més en els resultats.
En general, es diagnostica en persones majors de 65 anys, tot i que també hi ha casos d’aparició precoç que es poden donar abans, tot i que amb menor prevalença.
Lorena Grau anima totes les famílies que tinguin un cas d’Alzheimer, o qualsevol deteriorament cognitiu o demència, que contactin amb el servei de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. L’any passat van atendre 140 casos.