Lloret de Mar rebutja fer dics de protecció a la platja gran del municipi. Una 30a de persones -entre veïns, empresaris, científics i entitats- es van reunir ahir a l'Ajuntament per a debatre les vuit propostes que ha fet arribar l'Estat amb l'objectiu d'estabilitzar la platja del centre.
La resposta va ser clara i unànime: Lloret diu "no". Fins i tot, a l'opció que la Direcció General de Costes considera la millor: crear un dic extens a la zona sud, que inclou l'enderroc de 2.500 metres quadrats de passeig, a l'alçada del pàrquing de la Sardana.
Segons van exposar ahir tècnics municipals, els temporals que cada any afecten la costa lloretenca, mouen la sorra d'una banda a l'altra. El que es fa cada any, a través de maquinària, és equilibrar la platja de forma artificial. El públic reunit va concloure en què això no és perjudicial, ja que amb aquests moviments, la sorra es manté neta. En canvi, una majoria va estar d'acord en allargar les tasques de gestió de la platja tot l'any i no només a l'estiu.
Les postures
Anem a donar pas a algunes de les postures exposades en la reunió d'aquest dilluns. Per exemple, la de SOS Lloret. Un membre, Esteve Dalmau, defensa continuar amb les tasques actuals d'anivellament de la sorra.
En canvi, els pescadors estarien d'acord en fer una escullera submergida per a protegir la costa dels temporals. Toni Pujol, president de la confraria lloretenca, assenyala que serien “un dic a la zona de la marinera i un altre al castell per sota del nivell del mar, per a frenar els temporals de Llevant i Garbí, i al centre més esculls per a parar la resta de temporals”.
Els científics del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB) no estan d'acord amb construir cap tipus d'estructura sòlida. Rafel Sardà, membre del CEAB, defineix “el document (que van debatre ahir) com un avís per a preparar la població sobre futurs temporals, no estic a favor de cap de les vuit propostes, no a fer dics, ni esculleres, ni cap obra dura”. Els científics alerten que la platja ha de tenir una amplada mínima de 30 metres per poder protegir, dels temporals marítims, els elements ubicats de la primera línia.
Des de l'Ajuntament, opinen que l'Estat no té clar què hi vol a la platja de Lloret i per això ha presentat fins a 8 propostes diferents. La que sembla tenir més força, el regidor Santiago Ontañón la qualifica “d’inacceptable” i opina que “mataria la imatge idíl·lica que tots tenim de la platja”.