Ja s’han començat a impulsar algunes de les accions prioritàries previstes en el pla operatiu de renovació de la destinació turística de Lloret de Mar. Es tracta d’un pla molt ambiciós i amb una visió integral, que recull una trentena de propostes, tant a curt com a mitjà i llarg termini, que es preveu que s’hagin fet totes realitat el 2020.
El conveni de col•laboració entre Ajuntament i Generalitat es va signar el març 2014 i menys d’un any després, el febrer d’aquest any, es va aprovar el pla. El subdirector general d’Ordenació Turística del Govern català, Joan Abad, ha explicat que, entre les accions que ja s’han començat a desenvolupar, n’hi ha de més genèriques, com l’organització d’un seminari d’urbanistes internacionals, i de més específiques, com la millora dels camins de ronda. Aquest últim és un atractiu molt important de Lloret.
A més, també s’ha començat a treballar amb temes d’eficiència energètica amb l’Institut Català d’Energia (ICAEN) i la Diputació de Girona per aconseguir una provisió energètica més neta, sota uns paràmetres d’autosuficiència i estalvi econòmic. I un altre punt destacat és el desenvolupament d’un concepte de ciutat intel•ligent.
Un dels punts que Joan Abad defineix com a nuclears del pla operatiu és la remodelació de l’avinguda Just Marlés. Una remodelació que també passa per una reforma arquitectònica. De fet, Abad ha comentat que la intenció és analitzar tota la connectivitat de la vila, des de l’entrada de l’avinguda de les Alegries, fins a l’avinguda Pau Casals, passant per la riera i el passeig i la ronda de circumval•lació.
El pla operatiu de renovació de la destinació turística de Lloret és pioner a Catalunya, ja que per primera vegada s’aborda la modernització d’una destinació turística madura des d’un punt de vista integral.