Davant de l’anunci de l’extracció de 500.000 metres cúbics de sorra d’una part de la platja de Lloret per part de l’Estat, per proveir Sant Antoni de Calonge, l’Ajuntament ha expressat el seu rebuig a aquesta actuació. Per aquest motiu, ha enviat un requeriment al Servei de Costes.
El regidor de Medi Ambient, Jordi Orobitg, lamenta que s’han assabentat d’aquesta actuació a través dels mitjans de comunicació i que ni tan sols saben exactament d’on es vol extreure la sorra. Això sí, remarca que la zona entre Lloret i Tossa està protegida per figures com la Xarxa Natura 2000 o el PEIN del Massís de Cadiretes.
L’Ajuntament vol saber els efectes que tindrà l’actuació prevista en l’àmbit ambiental, però també la repercussió que pot tenir en la platja, que és el principal atractiu turístic, tant de Lloret com de Tossa.
El consistori recorda que l’any 2011 ja va manifestar el seu rebuig unànime a qualsevol intervenció d’estabilització a la platja de Lloret. L’Ajuntament també ha exposat les conseqüències negatives que han tingut zones veïnes com Blanes o el delta del Tordera, per proveir de sorra les platges del Maresme. Expliquen que aquestes actuacions s’han traduït en problemes constants en els últims anys, que han malmès la platja i el passeig de s’Abanell, a la localitat blanenca.
Per tot això, el consistori ha volgut expressar la seva oposició al dragatge i ha assegurat que es faran servir els mecanismes legals i judicials que calguin per fer-hi front. En aquest sentit, s’ha requerit al Servei de Costes que faciliti tots els estudis tècnics i ambientals que habiliten la solució proposada. Tot i així, el regidor ressalta que molts cops des de l’Estat s’actua pensant en interessos privats i no en el benefici públic.
ICV – EUiA, per la seva banda, ha emès un comunicat on fa palesa la seva preocupació al respecte. El regidor Miguel Gracia diu que és alarmant.
També ha fet sentir la seva veu el regidor no adscrit, Enric Martínez, que, a través de Twitter, ha qualificat l’extracció de sorra de “barbaritat” i opina que “s’ha d’impedir de totes les maneres possibles”.
L’Ajuntament de Tossa també ha reaccionat a l’anunci d’extracció de sorra del fons marí. A través d’un comunicat, ha lamentat haver tingut coneixement del projecte a través de la premsa. Per aquest motiu, ha demanat a la subdelegació a comarques gironines del govern de l’Estat tota la informació disponible sobre el projecte per tal d’avaluar el seu impacte en el municipi. A més, el consistori vol ser part a l’expedient que es tramita sobre l’actuació per part del Ministeri de Medi Ambient.