20.1 C
Lloret de Mar
Gustavo Buesa

Surten a la llum noves irregularitats de l’empresari lloretenc Gustavo Buesa

Segons El País, Buesa i l’Ajuntament haurien arreglat uns contractes que haurien reportat a l’empresari i al seu exsoci Jordi Pujol Ferrussola unes plusvàlues de 16 milions d’euros.

Gustavo Buesa

Darreres Notícies

Gustavo Buesa i l’Ajuntament de Lloret haurien arreglat uns contractes que haurien reportat a l’empresari i al seu exsoci Jordi Pujol Ferrussola unes plusvàlues de 16 milions d’euros. Segons el diari El País, un estudi de l’Agència Tributària, basat en conclusions d’un altre informe de la Guàrdia Civil, vincula el propietari de GBI Serveis i el fill de l’expresident Pujol en una concessió municipal que va reportar a cadascun aquestes plusvàlues. Aquest estudi també implica en el cas al regidor i tinent d’alcalde Ignasi Riera i a familiars de l’interventor i del secretari de l’Ajuntament.

El rotatiu explica que els tècnics d’Hisenda assenyalen en el seu informe que GBI va finançar les fundacions de CiU en els anys en què va rebre concessions multimilionàries a Lloret. En aquest sentit, l’Agència Tributària confirma que GBI ha declarat aportacions a aquestes fundacions per valor de 550.000 euros entre el 2007 i el 2010. Tot i així, la Guàrdia Civil sosté, tal com explica El País, que a banda de fer aquestes donacions, GBI també deixava diners al partit, que després els convergents no retornaven.

Entre les irregularitats comeses, l’informe detalla que l’empresa va aconseguir, el 2008, el contracte municipal per a un centre de tractament de residus per poc més de 29 milions d’euros. Segons la Guàrdia Civil, GBI va guanyar el concurs malgrat no tenir experiència i malgrat competir amb una altre empresa, Sufi, que sí que acreditava un ampli coneixement del tractament de residus a tot l’Estat i, a més, presentava una oferta més barata.

Tres anys més tard, a pocs dies per a les eleccions municipals del 2011, l’Ajuntament va convocar un ple per adjudicar el servei de recollida d’escombraries, cometent diverses irregularitats. La Guàrdia Civil apunta, per exemple, que es va redactar un plec de condicions d’acord a les conveniències de GBI, amb un termini de 30 dies per presentar licitacions; a més, el plec no es va publicar al Diari Oficial de la Unió Europea, tal com marca la llei. I encara hi ha una altra irregularitat, perquè el servei es va atorgar a GBI per un període de deu anys, quan la Llei de Contractes del Sector Públic estableix una duració màxima de quatre anys prorrogable a dos.

La Guàrdia Civil també sosté que determinades intervencions telefòniques en la investigació oberta per aquest cas han permès constatar l’existència d’una trama de l’àmbit polític i empresarial per influenciar en el nomenament d’alts càrrecs en institucions del Govern català per satisfer els interessos de Buesa.

I l’Agència Tributària afegeix que familiars del secretari i de l’interventor de l’Ajuntament mantenen relacions econòmiques amb les empreses de Buesa. També apunta que el regidor i tinent d’alcalde Ignasi Riera també estaria rebent ingressos d’assegurances amb les quals hauria contractat el grup GBI, a més de tenir una elevada càrrega financera (de 450.000 euros) en relació amb els ingressos que declara.

spot_img

El + Vist