Una de cada sis persones patirà un ictus al llarg de la seva vida a Catalunya, on cada 45 minuts se’n produeix un. El 45% dels afectats tenen seqüeles. A més, és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes. Són algunes de les dades que s’exposaran a la xerrada que es fa avui a Lloret amb motiu de la Marató de TV3, que aquest any està dedicada, precisament, a l’ictus i a les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques.
El ponent serà Enric Font, que remarca que a Catalunya hi ha una fórmula fàcil de recordar per poder detectar si algú està patint un ictus, ja que una intervenció el més ràpida possible serà necessària per salvar la vida de la persona i evitar el màxim de seqüeles possibles. La fórmula és recordar la paraula RÀPID (R de riure, A de alçar els braços, P de parlar, I d’ictus i D de De pressa).
Cada any, l’ictus afecta 13.000 persones a Catalunya i 17 milions arreu del món, on moren 6 milions de persones anualment. A més, és la primera causa d’incapacitat, ja que el 45% de les persones tenen seqüeles. Malgrat que l’ictus afecta sobretot a les persones grans, Enric Font remarca que la malaltia pot produir-se a totes les edats i afecta a més persones de les que ens pensem.
Per tot això el director de la Fundació de la Marató, Lluís Bernabé, en declaracions a Catalunya Ràdio, creu que és molt important poder investigar per prevenir.
Avui a Lloret se’n parlarà en una xerrada que es farà a les dotze del migdia i es repetirà a les set de la tarda. Serà a la sala polivalent de la biblioteca. A banda de l’ictus, també es parlarà de les lesions medul·lars i cerebrals, que poden arribar a ser més greus que un ictus: la meitat estan provocades per accidents de trànsit, un 20% per accidents domèstics, un 10% per accidents esportius, un 8% per accidents laborals i un 2% per violència.
La Marató de TV3 –que recollirà fons per aquestes malalties- aquest any arriba a la 25a edició i es farà el 18 de desembre.