11.4 C
Blanes
Un ple anterior d'aquest mandat.

El govern de Lloret denuncia la “greu situació econòmica” heretada per l’anterior equip

El PSC, Junts i 'comuns' fan una crida per superar els greus desafiaments econòmics del municipi.

Un ple anterior d'aquest mandat.

Darreres Notícies

L’equip de govern de Lloret de Mar (PSC, Junts i ‘comuns’) ha emès un comunicat en què informa la ciutadania que l’actual situació econòmica és molt delicada degut a la greu inflació econòmica que travessa Europa i especialment accentuada al municipi degut a la gestió de l’anterior equip de govern (Tots, ERC i regidors no adscrits).

Després d’uns mesos on s’ha pogut analitzar a fons l’estat actual dels comptes municipals, i quan es comencen a fer números per aprovar les ordenances, taxes i pressupostos del proper any, es vol fer un “exercici de transparència”, segons l’alcalde Lamelas (PSC), per tal que la ciutadania conegui els desajustos financers que ha heretat el municipi com a conseqüència de la gestió realitzada per part de l’anterior equip de govern.

Entre els aspectes que s’han identificat, destaquen els següents:

  1. Factures pendents de pagament: Fecsa-Endesa, a qui se li deuen dues factures de l’any passat, una de 48.298,19 € i una de 427.387,92 €, mentre que a Iberdrola se’ls deu també una factura de l’any passat de 37.666,02 euros.
  2. Manca de manteniment en moltes infraestructures: com a conseqüència d’aquesta manca de manteniment s’ha hagut de fer front a despeses extraordinàries com canviar el sistema d’aire condicionat de la Biblioteca Municipal, en ple estiu, amb un cost de 260.000€, als quals s’hi ha de sumar el lloguer de les màquines d’aquest estiu que és de 22.787,52€. Aquesta manca de manteniment és extensible a les xarxes de clavegueram i d’aigua on aquest estiu s’han hagut de fer importants i constants reparacions per garantir el subministrament als veïns i veïnes del municipi degut a nombroses avaries conseqüència del mal manteniment.
  3. Servei d’Atenció Domiciliària sense licitació: La manca de licitació en aquest servei clau és inacceptable i necessita ser corregida immediatament per garantir la transparència i l’eficàcia en l’atenció als nostres ciutadans. Aquest és només un exemple. El 30 de juny de 2023, quan es va fer efectiu el canvi de govern, hi havia 19 serveis bàsics de l’Ajuntament sense licitar i/o amb pròrrogues vinculades a diverses àrees com ara el manteniment de l’enllumenat públic, neteja i recollida de residus, o serveis socials.
  1. Pressupost a cultura i festes deficitari: L’anterior govern va presentar un pressupost del tot insuficient en aquests departaments, deixant un forat de 200.000 euros que ha posat en risc esdeveniments i programes importants i que ha obligat a realitzar modificacions de crèdit per poder pagar als proveïdors que ja estaven contractats. No es van preveure els recursos necessaris per a la celebració de la Festa Major de Santa Cristina, ni es va pressupostar la Festa Major de Sant Romà o el tradicional dinar de la Gent Gran. Qüestions bàsiques que cada any requereixen de pressupost.
  2. Manca de planificació: L’antic govern va voler comprometre recursos sense la pertinent planificació ni partida econòmica, com l’acord per pintar una part de les façanes del barri pescadors, recuperar el servei de Suport immediat a domicili (SSID) o el permís per als agents de la Policia Local per a pilotar drons.
  3. La manca de planificació en matèria de seguretat ciutadana i protecció civil ha comportat un excés d’hores extres sense planificació personal ni econòmica. La despesa real del 2022 va ser de 650.268.50 € i el pressupostat va ser de 442.700 €. Aquest fet va fer que a mitjans d´estiu ja s’hagués esgotat la partida pressupostària prevista per a pagar les hores extres de la Policia Local fet que mostra que estava planificat a la baixa.
  1. Deute de 2.600.000 euros amb l’Agència Catalana de Residus: S’ha descobert un deute substancial amb l’Agència Catalana de Residus, posant en risc els serveis essencials per als nostres veïns i veïnes.
  2. Poc seguiment dels empadronaments irregulars per part de l’equip de govern anterior. Això desdibuixa la imatge real del poble i les seves necessitats.

En els propers dies l’equip de govern anunciarà les primeres mesures que s’han pres. L’alcalde Lamelas assenyala que “necessitarem un esforç per part de tothom per poder fer front als reptes que tenim com a municipi, i per poder mantenir serveis bàsics i fonamentals”.

Més notícies

spot_img

Darreres Notícies

El + Vist