Un nou dispositiu d’ús domèstic permet predir una crisi epilèptica amb antelació suficient per evitar danys. És el primer aparell d’aquestes característiques i l’ha creat MJN Neuroserveis, una start-up catalana amb seu a Blanes que treballa amb el repte de millorar la qualitat de vida de les persones a través de la tecnologia.
Un dels socis és David Blánquez, que té una filla de quinze anys amb epilèpsia. Ell mateix explica que aquest dispositiu és un auricular amb una petita petaca que controla de manera contínua una persona amb epilèpsia.
Blánquez i el seu equip de MJN Neuroserveis van fer un intens treball de disseny dels primers prototips, que van tenir uns excel·lents resultats amb pacients de l’Hospital del Mar de Barcelona. Ara el projecte ha despertat l’interès del sector mèdic internacional i ha aconseguit comptar amb destacades inversions. La intenció és que entri al mercat al setembre, a un preu de 1.700 euros, tant a l’Estat espanyol, com a França i Alemanya.
El dispositiu no evita els atacs epilèctics, però n’alerta amb prou temps com perquè el malalt es col·loqui en una posició i un lloc segurs i així evitar accidents. David Blánquez ha matisat que el dispositiu serveix només per a una part de les persones que pateixen epilèpsia.
Actualment, només a Espanya hi ha més de 800.000 persones afectades d’epilèpsia. Les principals associacions d’afectats nacionals i internacionals d’epilèpsia ja han mostrat el seu suport i col·laboració amb el projecte, fet que permetria testejar les primeres unitats comercials i que en un futur facilitaria l’èxit comercial de la companyia.
Els socis de David Blánquez són Xavi Raurich i Salva Guitiérrez, que van fundar l’empresa l’any 2014, i durant els anys 2016 i 2017 han obtingut diversos premis internacionals. Amplieu la informació al web www.mjn.cat