L’Audiència de Girona anul·la la clàusula sòl d’una hipoteca i obliga el Banc Popular a retornar els diners a una parella de Lloret de Mar. Els afectats van saber que tenien aquesta clàusula quan els tipus d’interès van baixar i això no va repercutir en la quota que pagaven.
L’associació Ausbanc destaca que és una sentència important, perquè fixa, per primera vegada, el criteri que tindrà l’Audiència gironina en aquests casos. L’advocada de l’entitat, Cristina Muntañola, assenyala que, davant d’aquesta postura, “dubtem que l’Audiència canviï els criteris”.
La sentència encara no és ferma perquè l’entitat bancària pot recórrer al Tribunal Suprem. En qualsevol cas, es tracta d’una nova resolució judicial contra practiques ”abusives” dels bancs.
Recordem els fets, que recull l’Agència Catalana de Notícies. El matrimoni de Lloret de Mar va signar l’any 2002 una primera hipoteca amb Banc Popular. Aquest primer crèdit hipotecari no incloïa la clàusula sòl.
El problema va arribar l’any 2005, quan la parella va demanar una ampliació de la hipoteca. Segons asseguren, la clàusula terra va ser inclosa, però no ho van saber fins quatre anys després. Al 2009, els tipus d’interès van començar a baixar, però la seva quota es va mantenir inamovible. L’afectat, José Manuel Ontiveros, explica que “feia anys que treballaven amb el Banc Popular, teníem plena confiança, quan vam renovar la hipoteca no vam tenir coneixement (de la clàusula)”.
En una primera sentència del Jutjat Mercantil de Girona, es van desestimar les seves peticions. Però el matrimoni lloretenc va decidir recórrer a l’Audiència, que els ha donat la raó. És a dir, ha anul·lat la clàusula sòl i obliga el Banc Popular a tornar els diners.
Com que la sentència encara no és ferma perquè el banc pot recórrer al Suprem, encara no hi ha fixada la quantitat de diners que els hauran de retornar. Però serà superior als 3.000 euros