Expressions com “comerç just” o “banca ètica” s'incorporen a les nostres vides a poc a poc. Corresponen a una realitat que sovint desconeixem, com les relacions comercials entre els països del nord i del sud del planeta, és a dir, entre rics i pobres. Com tampoc sabem què fan els bancs exactament amb els nostres diners, si serveixen per a fabricar armes o perjudicar el medi ambient.
Tots aquests interrogants tenen resposta en l'anomenada Festa del Comerç Just, que se celebra arreu del territori. En el cas de Lloret, on ja s'ha fet altres vegades, és el primer cop que ho centralitza l'ajuntament, que compta amb la participació de les ONGs locals.
Entre totes plegades muntaran taules aquest dissabte, al passeig Verdaguer, en què mostraran els productes que provenen dels països del tercer i quart món a preus justos, és a dir, que tenen en compte el cost de producció, una retribució digna pel treball i que garanteixen la no explotació de la mà d'obra.
La celebració de la festa permetrà presentar en públic dues associacions noves que han nascut a Lloret per a cooperar amb els països més pobres. A més de les parades de les entitats, la diada comptarà amb altres novetats.
Una serà explicar el concepte de banca ètica. És una alternativa als bancs convencionals, en què es combinen els beneficis socials amb els beneficis econòmics. Els comptes d'estalvi o els fons d'inversió pretenen l'ús ètic dels diners i aposten per empreses responsables a nivell social i ambiental. La banca ètica, cal afegir, té la transparència com a principi fonamental.
Per a més informació, no es perdin la festa del comerç just de dissabte, que se celebrarà a partir de les 4 de la tarda.