Aquests dies, representants de Lloret de Mar es troben a la ciutat italiana de Luca per donar a conèixer el projecte de la Xarxa Europea de Jardins Històrics. La finalitat és que s’hi sumin entitats i jardins històrics d’arreu d’Europa.
De moment, s’ha fet una assemblea d’àmbit internacional amb 40 participants –que va tenir lloc a Lloret, a principis de setembre- i prèviament es va constituir l’associació europea de Jardins Històrics. La integren Lloret de Mar –que impulsa tot aquest projecte-, a més d’Aranjuez i el Laboratori de Patrimoni, Creativitat i Turisme Cultural de la Universitat de Barcelona.
Els representants lloretencs van arribar ahir a Luca. Hi passaran el dia d’avui, participant en aquesta trobada internacional. Demà exposaran el projecte de creació d’una xarxa de jardins històrics. Aquesta presentació anirà a càrrec del regidor de Cultura, Albert Robert, que explica que la presència de Lloret a les jornades és una petició del director de l’Institut d’Itineraris Culturals, Stefano Dominioni que “quan va venir a Lloret, va mostrar molt d’interès en aquest projecte i ens va demanar que vinguéssim a Itàlia per explicar com ho hem fet, perquè considera que hem estat exemplars”.
Albert Robert també destaca que aquest projecte permetrà Lloret posicionar-se en el mapa de rutes europees, i, també, “tots aquells turistes que coneixen les rutes europees, veuran que hi ha una nova, que és la dels jardins històrics, veuran que passar per Lloret i segurament ens visitaran. A més, ens permetrà aconseguir més recursos a nivell europeu”.
De moment, hi ha tres països molt interessats en formar part d’aquesta Xarxa Europea de Jardins Històrics. Són Portugal, Itàlia i Polònia. Amb aquestes incorporacions, s’assoliria la xifra mínima per a poder constituir un itinerari europeu, que és de tres països. El pròxim pas serà la celebració d’un assemblea per aprovar el seu ingrés i, així, preparar una candidatura que es presentaria a principis de l’any que ve.