25.9 C
Lloret de Mar
Participants al projecte Switch (Projecte Switch)

‘AutoMiradas Transicionales’, el llibre de mirada trans en què ha participat Isabel Arnaud

L'obra, que es pot descarregar gratuïtament, s'ha creat en el projecte europeu Switch i vol fer reflexionar sobre què significa acceptar-se, mirar-se i estimar-se.

Participants al projecte Switch (Projecte Switch)

Darreres Notícies

La lloretenca Isabel Arnaud ha participat en la redacció d’un llibre d’autoconeixement des de la mirada trans. L’obra, titulada AutoMiradas Transicionales, s’ha creat a través del projecte europeu Switch, en què han participat sis persones provinents de diferents llocs.

En un inici, la creació del llibre no estava prevista. El projecte Switch va néixer amb la intenció de desenvolupar eines professionals per facilitar el benestar de les persones transgènere en el context de la salut personal i social. Unes eines que s’estan desenvolupant a partir de les aportacions directes de persones trans provinents de diferents llocs, tant de Catalunya i de l’Estat, com dels països llatinoamericans.

La doctora en psicologia de la comunicació, Pilar Escotorín, que és coordinadora del projecte Switch, alerta que avui en dia encara hi ha molta feina a fer en aquest àmbit: “Volem generar espais segurs en els centres de salut, on les persones trans no generessin violència; moltes vegades el personal sociosanitari, sense adonar-se’n, generen espais en què es valida la violència de les persones trans en conceptes de salut”.

Una jornada del projecte (Switch)
Una jornada del projecte (Switch)

El laboratori d’autoconeixement, però, va funcionar tan bé i va permetre crear unes sinergies que van desenvolupar en l’elaboració d’aquest llibre col·laboratiu, que provoca la reflexió sobre què significa acceptar-se, mirar-se i estimar-se per atrevir-se a buscar la felicitat i les ganes de viure.

El procés de creació ha estat una teràpia per a tots els participants, però, segons Escotorín, també és una gran eina d’ajuda i reflexió per a la resta de persones, ja que parla sobre com afrontar els canvis i cal tenir present que tots canviem al llarg de la vida.

“És un camí on les persones trans ens ajuden a totes les persones a comprendre el que significa el canvi: tots canviem i afrontar el canvi és molt difícil”

Pilar Escotorín

Un dels exercicis que es va fer en el projecte i que es veu reflectit en el llibre està basat en la fotografia vivencial, amb la coordinació de la professional Raquel Banchio.

Una activitat de fotografia vivencial (Projecte Switch)
Una activitat de fotografia vivencial (Projecte Switch)

Els participants van poder connectar amb el passat a través d’imatges antigues que encara avui en dia els fan mal i, gràcies als muntatges fotogràfics, van poder reconciliar-s’hi. Ho explica la lloretenca Isabel Arnaud, coinvestigadora del projecte.

“Amb la fotografia vam connectar amb el passat, el qual és molt dolorós per a les persones trans, generalment, i el tractament fotogràfic et permet mirar-lo amb més amor des del present”

Isabel Arnaud

El llibre es pot descarregar gratuïtament per internet, en aquest enllaç.

A banda de comptar amb textos reflexius, també hi ha poemes, dibuixos i una peça musical composada per Isabel Arnaud titulada Transition, que il·lustra les principals etapes de la construcció de la seva identitat de gènere.

El projecte es tancarà al juny. Abans, el 19 de maig hi ha programat un acte a Lloret de Mar. S’adreçarà a diferents professionals del sector públic del territori, tant de Lloret com rodalies, que tenen contacte amb la ciutadania, com el sanitari, la policia, l’administració, la comunicació o l’educació. La idea és oferir formació i també crear xarxes i sinergies per canviar l’atenció que s’ofereix a les persones trans. Segons Isabel Arnaud, a Lloret encara hi ha feina a fer en aquesta línia.

“Lloret és una ciutat on les persones homosexuals estan totalment integrades, però noto que hi ha, no un rebuig, però sí un desconeixement total sobre les persones trans”

Isabel Arnaud

El col·lectiu defensa que cal canviar moltes actituds i accions completament arrelades a la societat i que, sense adonar-nos-en, poden fer molt mal a les persones trans. Recordem que, a Lloret, la regidoria d’Igualtat compta amb el Servei d’atenció integral al col·lectiu LGTBI, a través del qual ofereix assessorament jurídic o psicològic o acompanyament per realitzar qualsevol tasca. Per contactar-hi, es pot trucar al telèfon 972 34 71 72 o bé escriure un correu electrònic a [email protected].

spot_img

El + Vist