10.5 C
Lloret de Mar

Avui ha començat l’estiu

És l'estació més llarga de l'any, de 93 dies i 16 hores, fins el 23 de setembre.

Sol, el component més habitual de l'estiu.
Sol, el component més habitual de l'estiu.

Darreres Notícies

Aquest dimarts, 21 de juny, hem entrat a l’estació astronòmica de l’estiu. És l’estació més llarga de l’any. Dura 93 dies i 16 hores, fins el 23 de setembre, que és quan començarà la tardor.

servicios profesionales jimenez

Tradicionalment, la nit de Sant Joan és la més curta de l’any, però no és exactament així. Just el dia del solsitici, per tant el 21 de juny, és quan tenim la nit més curta i amb menys hores de foscor i, per tant, el dia més llarg en tot l’hemisferi nord. Dit d’una altra manera, és el dia amb més hores de llum entre la sortida i la posta de sol. Per sobre del Cercle Polar Àrtic, aquest dia el sol no es pondrà en cap moment.

El sol al cel de Lloret, avui

Les nits d’estiu, malgrat siguin curtes, acostumen a ser les més càlides de l’any, i això representa una bona ocasió per gaudir del cel nocturn. No serà fins a mitjans d’agost quan tinguem algun planeta visible després de la posta de sol. Llavors es veurà Saturn, i al setembre també es veurà Júpiter.

Les sortides de sol, en canvi, estaran més acompanyades. Les pròximes setmanes es veuran 5 planetes: Mercuri, Venus, Mart, Júpiter i Saturn. A mesura que avanci l’estació, els planetes s’aniran desplaçant, i al final de l’estiu només seran visibles Venus i Mart.

A més, aquest estiu tindrem dues pluges d’estels importants. La Delta Aquàrides que arribarà al seu màxim el 30 de juliol i les Perseides o llàgrimes de Sant Llorenç que assolirà el punt àlgid el 12 d’agost. La coincidència de la Lluna Plena amb el punt àlgid de les Perseides farà que enguany sigui més complicat gaudir d’aquest espectacle estel·lar.

posta de sol
Posta de sol a Lloret de Mar.

El dia del solstici d’estiu és el dia de més hores de sol: 15 hores, 10 minuts i 20 segons. A partir de llavors el dia començarà a escurçar-se, primer pels matins. De fet, tècnicament la sortida de sol més matinera ja la vam tenir entre el 13 i 14 de juny, a les 6 hores i 17 minuts en el cas de Barcelona. Aquesta setmana, el sol ja surt entre les 6:18 i 6:20 hores del matí, per tant, uns dos minuts més tard.

La posta de sol, en canvi, aquesta setmana i fins el 27 de juny s’anirà retardant encara alguns segons. Llavors el sol marxarà a les 21 hores i gairebé 29 minuts, agafant com a referència la ciutat de Barcelona. A partir del 28 de juny, doncs, el dia també començarà a escurçar-se pels vespres.

spot_img

El + Vist