18 C
Lloret de Mar

El Ball de Plaça, la dansa on les dones s’empoderen i escullen el ballador

És la interessant reflexió que va fer la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en la seva visita a la Festa Major de Lloret de Mar.

Les Obreres del 2021
Les Obreres del 2021

Darreres Notícies

El Ball de Plaça és una dansa en què les dones s’empoderen i són elles les que escullen amb qui ballen. Aquesta és la interessant reflexió que ha fet la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, que aquest dissabte va ser a la Festa Major de Lloret i va gaudir de la doble sessió de Ball de Plaça.

servicios profesionales jimenez

Borràs va ser la convidada d’honor i va presidir, al costat de l’alcalde, la zona d’autoritats polítiques. “Aquestes tradicions solen tenir un origen masclista en el sentit que el senyor feudal era qui gaudir de la primera nit de noces de les noies que es casaven”.

“M’ha agradat veure que hi ha aquest relleu en què són les dones les que trien els seus balladors”

Laura Borràs
Laura Borràs, en el Ball de Plaça
Laura Borràs, en el Ball de Plaça

L’altre convidat destacat de la Festa Major d’aquest any ha estat l’exconseller Josep Rull. Poques setmanes després de sortir de la presó, assegura que ha gaudit molt de la celebració, especialment de la processó marítima, on ha pogut contemplar l’horitzó.

“Veure l’horitzó, per a nosaltres que hem estat tant temps privats de l’horitzó, és molt emocionant; el caliu de la gent, la potència d’aquesta festa, l’horitzó sense límits, ha sigut molt bonic”

Josep Rull

La Festa Major s’ha pogut recuperar després d’un any sense celebració popular. Però la pandèmia segueix activa i tot plegat ha hagut de comptar amb uns protocols de seguretat destacats i, sobretot, amb molta precaució per part dels participants, tal com remarcava l’alcalde, Jaume Dulsat.

“Tota la il·lusió del món després d’un any de no haver-ho pogut celebrar, però també amb tota la cautela i tota la precaució”

Jaume Dulsat

Com sempre, el moment més esperat va arribar a la tarda, amb el Ball de Plaça. Precisament, com que l’any passat no n’hi va haver, va havr-hi sessió doble. 

Les primeres en sortir a la plaça van ser les Obreres del 2020

Obreres 2020
Obreres 2020

Berta Blanch, acompanyada d’Albert Saladrigas, destacava, després de ballar, que se li havia fet molt curt.

La segona obrera, Laura Reina, que va ballar amb Marc Cardona, explica que fins a l’últim moment no tenien clar que es faria, després que l’any passat s’anul·lés. Però un cop confirmat, la il·lusió ha estat doble.

Georgina Latorre va ballar amb Josep Franquet. Tots dos tenien un somriure d’orella a orella.

La quarta és Clàudia Ferràndez, que va ballar amb Cristóbal Marchan. Ella també va mostrar la seva alegria.

Les Obreres del 2021 van sortir a la plaça en el segon torn, però ho van fer amb la mateixa il·lusió i alegria. Aquest grup l’encapçalava Mar Portavella, acompanyada del seu cosí, Edu Torrent.

Mariona Gisbert, que ha ballat amb Enric Termes, reconeix que al principi estava nerviosa, però ha gaudit d’allò més.

Els germans Anna i Lluís Comas estaven cansats, però desprenien alegria per totes bandes.

Maria Mayorga, que va ballar amb Àlex Babio, ha complert un somni malgrat la incertesa dels últims dies, després que l’any passat s’hagués de suspendre el Ball de Plaça.

Tot i que la dansa es va poder dur a terme, es va fer amb fortes mesures de seguretat. Les cadires estaven més disperses, amb distància de seguretat, i l’aforament estava limitat a 170 persones. A més, es van repartir tiquets, que es van esgotar en poques hores.

Entre les persones del públic, una que no falla mai: Rosa Clota. I aquest any amb més motiu que mai, perquè ballava la seva néta Mariona. Rosa Clota cada any és a primera hora de la tarda reservant cadires per poder gaudir de la dansa des de primera fila.

I el ballador de la Mariona, l’Enric, també tenia la seva àvia emocionada entre el públic, Maria Rosa Lorenzo.

Aquest Ball de Plaça ha estat l’últim d’Arseni Frigola com a Obrer Major, ja que deixarà el càrrec després de vuit anys. També plegarà com a obrer comptable Josep Fàbregas. En canvi, s’estrenaven en el Ball de Plaça Romà Codina i Cristina Pinto, ja que l’any passat no van poder gaudir-lo.

La Dansa de Ses Almorratxes es va repetir ahir a la tarda amb les parelles del 2020 i es tornarà a fer avui, amb les del 2021. Serà a dos quarts de vuit del vespre, a la Plaça de la Vila, organitzat per la Confraria de Sant Elm.

spot_img

El + Vist