Dissabte, 16 gener 2021
6.6 C
Lloret de Mar
Un moment del ple telemàtic (NRLL)

El ple aprova el nou Reglament Orgànic Municipal (ROM) per regular els òrgans municipals

És un dels punts més destacats d'una sessió que s'ha allargat més de set hores, fins que l'alcalde l'ha aturat i ha posposat els punts pendents per al proper ple.

Un moment del ple telemàtic (NRLL)

Darreres Notícies

César Martínez agafa el relleu de Joaquim Martín al capdavant de la policia local de Lloret de Mar

El fins ara sotsinspector, de 55 anys, va arribar el 2009 a Lloret procedent de la policia de Granollers.

L’Hospital Sociosanitari de Lloret de Mar inicia la vacunació contra la Covid-19

S’han vacunat un total de 60 pacients i també rebran la primera dosi un total de 55 professionals, entre aquest dijous i divendres.

S’obre el termini per optar als horts de Can Ribalaigua

Els poden demanar únicament les persones empadronades a Lloret i les autoritzacions tenen una vigència de quatre anys.

Més de 37.000 persones visiten els equipaments culturals de Lloret al 2020

La pandèmia ha fet baixar els visitants a una tercera part respecte de l’any anterior. Les visites han generat prop de 100.000 euros en ingressos econòmics.

Avui, últim dia per utilitzar la targeta de la campanya ‘Compra a Lloret’

Donada la bona acollida que ha tingut, la previsió és repetir les targetes durant el 2021.

Aprovat el nou Reglament Orgànic Municipal de Lloret de Mar, el ROM. El ple d’aquest dilluns ha donat el vistiplau al document, que servirà per regular el funcionament i l’organització dels òrgans municipals, entre els quals el propi ple. Es tracta d’una demanda històrica dels diferents grups municipals, atès que fins ara l’Ajuntament es regia pel ROF, el Reglament d’Organització i Funcionament de les entitats locals.

El reglament, que té 125 articles, presenta tres novetats destacades: preveu la convocatòria d’un ple anual l’últim trimestre de cada any per debatre sobre l’estat del municipi; es potencia la participació ciutadana regulant com es podran convocar consultes populars, donar veu als ciutadans que tinguin interès en presentar precs i preguntes al ple i les entitats podran presentar mocions; i regula la junta de portaveus i estableix qui en forma part (tots els portaveus de grups municipals i aquells treballadors municipals o regidors que convoqui l’alcalde en considerar que poden aportar un coneixement destacat d’algun punt en concret que s’hi tracti).

El ROM es va aprovar amb el suport de tots els grups, excepte Cs i PSC, que es van abstenir. És un dels punts més destacats dels que es s’han aprovat al ple d’aquest dilluns, on també s’ha aprovat una modificació de crèdit de gairebé dos milions d’euros.

D’una banda, tal com s’havia acordat amb el Consell Veïnal i davant la crisi del coronavirus, s’ha donat el vistiplau a destinar el milió d’euros dels Pressupostos Participats a l’adquisició i adequació de diferents equipaments, entre els quals el nou Centre de Distribució d’Aliments i Centre de Dia, el local del Centre Obert i la Tarda Jove i el rober de Càritas.

D’altra banda, es destinaran uns 600.000 euros a la reparació i millora de diferents carrers del municipi. I s’ha fet una modificació de 378.000 euros per fer front a l’increment d’hores extres dels treballadors municipals per fer front a la situació de pandèmia.  

Altra vegada la proposta ha tingut el suport de tots els grups excepte Cs i PSC, tot i que en aquest cas hi han votat en contra.

En un altre ordre de qüestions, Lloret s’adhereix a l’Estratègia catalana de la bicicleta 2025. Així ho ha decidit el ple municipal per unanimitat. L’Estratègia catalana de la bicicleta és una iniciativa de la Generalitat com a full de ruta del Govern català i està oberta a l’adhesió de la resta d’administracions, com l’Ajuntament de Lloret. Els seus objectius són, d’una banda, establir eines de planificació i desenvolupament, promoció i formació per impulsar l’ús de la bicicleta com a mode de transport actiu i sostenible, tant per motius de mobilitat quotidiana com pel lleure, l’esport i el turisme; i, d’altra banda, unir forces en benefici d’una Catalunya pedalable i pedalada.

Tots els grups municipals hi han donat suport en considerar que es tracta d’una iniciativa per impulsar l’ús de la bicicleta, una finalitat amb què la vila fa temps que treballa. De fet, tal com s’ha exposat en el ple, l’Ajuntament treballa en l’actualitat en el nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), que marca el camí a seguir en aquest àmbit entre el 2020 i el 2025 i que, entre altres coses, es marca com un dels principals objectius la creació d’una xarxa ciclable que permeti la connexió de tots els trams actuals -tant dins del municipi com amb els municipis de l’entorn- i que serveixi d’alternativa al desplaçament amb vehicle privat.

L’adhesió a l’Estratègia catalana de la bicicleta 2025 compromet el municipi a elaborar, en el termini de sis mesos, un programa d’actuació triennal per promoure la mobilitat activa a la ciutat i aconseguir una mobilitat més sostenible i saludable. A més, l’adhesió permetrà optar a una línia de subvencions que impulsarà el Govern català per un valor total de 20 milions d’euros. Per aconseguir part d’aquestes ajudes caldrà presentar projectes que fomentin l’ús de la bicicleta a Lloret.  

Un altre punt aprovat al ple és el canvi de la forma de gestió de la llar d’infants Els Pops. L’escola bressol passa a tenir una gestió indirecta a través d’un contracte amb una entitat externa a tenir una gestió directa a través de la pròpia organització de l’Ajuntament. El Govern municipal considera que és un pas positiu perquè Lloret compti amb un model únic de gestió de llars municipals, tot i que ha deixat clar que està molt satisfet de la feina que fan des d’Els Pops i ha matisat, també, que les seves treballadores seguiran comptant amb les mateixes condicions laborals que fins ara.

Un altre tema tractat al ple d’aquest dilluns ha estat relacionat amb la planta de lixiviats del Centre de Tractament de Residus. El més destacat és que perquè es compleixin els acords presos al plenari, el primer pas és que l’empresa que gestiona el CTR, GBI Serveis, pagui el 1.090.000 euros que va costar l’ampliació i millora d’aquesta planta i que en el seu moment va fer efectiu l’Ajuntament. Un cop l’empresa  hagi pagat aquesta quantitat, el que s’ha acordat en el plenari és que el Consistori pagarà l’amortització de la planta en un termini de deu anys amb un tipus d’interès del 3% (inicialment estava fixat en el 6%, però s’ha aconseguit una rebaixa).

Un altre aspecte destacat és que el preu per tona del tractament de residus puja de 29 a 39 euros. Un increment al qual hauran de fer front els usuaris de l’abocador, tot i que de cara al 2021 cal tenir en compte que la taxa d’escombraries i gestió de residus s’ha congelat i, per tant, la pujada l’haurà d’afrontar l’Ajuntament.

Tots els grups hi han votat a favor, excepte Lloret en Comú, que ha criticat que tots els temes vinculats amb la gestió de la neteja del municipi estan vinculats amb la gestió que va fer en el seu moment el Govern municipal liderat per Xavier Crespo.  

L’ordre del dia del ple també comptava amb un bon grapat de mocions, tot i que només se n’han debatut dues finalment. La primera, que s’ha aprovat per unanimitat, l’ha presentat Lloret en Comú, amb el suport del PSC i Força Lloret, perquè l’Ajuntament doni suport al 25N, el Dia internacional per l’eradicació de la violència masclista.

Un dels aspectes més destacats de la moció és que es preveu pintar els eslògans guanyadors i finalistes del concurs que organitza cada any l’associació de dones l’Aurora per commemorar el 25N. Unes frases que es pintaran, amb el nom de l’autor o autora, en els passos de vianants si la normativa corresponent ho permet, o bé es buscaran altres zones del municipi, com façanes o altres espais que es considerin adients per plasmar-hi aquests eslògans destacats.

Unanimitat també en la moció de Força Lloret encaminada a fer efectiva la conciliació laboral i la reducció de la desigualtat salarial de gènere a causa de la situació provocada per la crisi de la Covid-19.

El més rellevant de la proposta és que es demanarà a la Generalitat un pla específic i urgent, amb accions i mesures concretes i reals de conciliació per a treballadors i treballadores amb fills o amb tasques de cura amb l’objectiu de fer possible la conciliació de la vida professional i familiar malgrat les conseqüències socioeconòmiques de la crisi de la Covid-19.  

A més, la moció també preveu que l’Ajuntament participi activament en sensibilitzar, informar, promoure i incentivar a les empreses el teletreball en totes les tasques que ho permetin, com a opció satisfactòria per a caps i empleats.

Passats dos quarts de dotze de la nit, l’alcalde ha donat per acabat el ple i la resta de punts de l’ordre del dia queden pendents de debat a la propera sessió. Són un total de vuit mocions, a banda dels diversos precs i preguntes que havien presentat els grups de l’oposició.

- Publicitat -

El + Vist

L’Ajuntament organitza una audiència pública sobre el pressupost del 2021

Serà aquest dijous, 14 de gener, a les 7 de la tarda, en format virtual. A través de la plataforma ZOOM.

Comencen a vacunar-se els professionals dels hospitals de Blanes i Calella

Aquesta setmana ha arribat una primera remesa de 150 dosis -75 per a cada centre- i es preveu que n'arribin més en els pròxims dies.

Força Lloret demana la retroactivitat en el pagament de les beques menjador

El grup municipal a l’oposició considera que la gestió d’aquestes ajudes no ha estat encertada i assenyala que la convocatòria s’ha fet tard, provocant que els beneficiaris només puguin gaudir-les a partir del mes de febrer.