24.7 C
Lloret de Mar
Alguns dels alumnes, presentant la instància avui a l'Ajuntament.

Els alumnes demanen un reconeixement per a l’únic lloretenc deportat en un camp de concentració nazi

Avui han presentat més de 600 instàncies, que sol·liciten una pedra d'homenatge a Joan Castelló.

Alguns dels alumnes, presentant la instància avui a l'Ajuntament.

Darreres Notícies

Els alumnes de Lloret de Mar han entrat una instància aquest dimecres a l’Ajuntament per demanar que es faci un reconeixement a Joan Castelló. Es tracta de l’únic lloretenc que va ser deportat a un camp de concentració nazi, on va ser torturat.

Va passar tot un calvari i va estar a punt de morir, però va poder sobreviure fins que, amb la fi de la Segona Guerra Mundial, el camp va ser alliberat. Des d’allà, en Joan Castelló va anar fins a Xile, on vivia el seu germà. La seva mare i germana, que vivien a Lloret, els donaven per morts. Però, quan van saber que eren a Xile, van anar cap allà. Cinc anys més tard, la mare i la filla van tornar a Lloret però cap dels dos germans ho va fer.

Tot plegat forma part de la memòria històrica de Lloret i per aquest motiu els alumnes de l’Institut-Escola, el Coll i Rodés i el Sant Quirze han presentat avui més de 600 instàncies que demanen el mateix: un reconeixement a Joan Castelló. En concret, que es posi una llamborda de color daurat amb el seu nom, al carrer. S’anomenen ‘Stolpersteine’ i n’hi ha per tota Europa, també a Catalunya, en commemoració de les víctimes del nazisme.

Violeta Belmonte, alumna de l’Institut-Escola, destaca que “és l’única persona de Lloret que va anar a un camp de concentració nazi, és una part important de la història”. L’Ajuntament és qui ha de demanar formalment aquest reconeixement d’àmbit europeu, a través de la Generalitat. El regidor d’Educació, Albert Ferrandez, opina que “és molt interessant que els instituts rescatin aquesta historia sobre la gent que va lluitar contra el feixisme”. Es calcula que la petició pot tardar un any en fer-se una realitat.

Cada llamborda és única i es fa a mà com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis. Les demanen persones individuals, famílies, associacions, grups de veïns, escoles, centres de treball o governs. Cada any produeixen al voltant d’unes 450 noves llambordes o pedres ‘Stolpersteine’.

Més informació sobre Joan Castelló al web de l’arxiu municipal de Lloret.

spot_img

El + Vist