L’Ajuntament de Lloret compta amb un codi ètic i de bon govern per garantir la transparència. El ple l’ha aprovat de manera definitiva després d’acceptar i desestimar algunes al·legacions presentades.
El document ha de servir perquè els polítics i els alts càrrecs del consistori actuïn d’acord amb el que marca la Llei de Transparència. Així doncs, el codi marca les pautes a seguir, per exemple, quan es rep un regal o quan s’han de prendre decisions d’aspectes relacionats amb alguna persona propera. El codi també preveu la creació d’una comissió ètica que avaluï que es compleixin tots els bons comportaments.
A l’arxiu adjunt podeu escoltar el posicionament dels diferents portaveus municipals, per ordre de representació: Junts per Lloret, C’s, ERC, Lloret en Comú, PSC, Força Lloret i els regidors no adscrits.
El Govern (Junts, ERC i regidors no adscrits) va comptar amb el suport de tots els grups excepte el PSC que es va abstenir. C’s va votar-hi a favor, tot i que va lamentar que no s’acceptessin les seves al·legacions, especialment la que demanava que es regulés el transfuguisme. ERC, per la seva banda, a l’aprovació inicial, fa uns mesos, es va abstenir, però ahir dilluns va votar a favor del codi perquè s’han modificat alguns aspectes, com ara que no inclou tots els funcionaris, sinó només els alts càrrecs. Lloret en Comú celebra que s’hagin acceptat diferents propostes de la formació i considera que és un bon codi ètic. L’únic grup que es va abstenir va ser el PSC, que també va presentar algunes al·legacions, però no es van acceptar.
Recordem que el codi ja es va treballar en el mandat anterior i es van presentar diferents esborranys entre els anys 2017 i 2018. Finalment, aquest dilluns s’ha aprovat de manera defitiva amb el vot favorable tots els grups excepte el PSC, que es va abstenir.
Altres punts de l’ordre del dia
Unanimitat en l’aprovació inicial del Pla de prevenció d’incendis forestals de Lloret de Mar. L’objectiu és establir les actuacions que s’han de dur a terme per minimitzar el risc d’incendi forestal, evitar-ne la propagació, limitar-ne els efectes i facilitar-ne l’extinció.
Desestimada la moció del PSC, que volia que l’Ajuntament sol·licités a la Generalitat que li delegués la gestió del servei de menjador dels centres educatius del municipi, per després delegar-lo a les AMPA o AFA que ho volguessin. Cap partit no hi ha donat suport. El Consell Comarcal havia renunciat a la gestió del servei, però ja va anunciar que rectificava i al ple de demà es preveu que aprovi recuperar-ne la gestió.
Lloret comptarà amb un cens de béns culturals i naturals d’interès cultural local. Així s’ha aprovat arran d’una moció presentada per Lloret en Comú, que ha comptat amb la unanimitat de tots els grups. La proposta també preveu que, un cop elaborat el cens, s’avaluï l’estat de cadascun dels béns declarats d’interès cultural local per procedir-ne a la restauració.
El ple ha rebutjat la mocio de C’s per al desenvolupament d’un pla de revitalització del Mercat Municipal perquè precisament l’Ajuntament acaba de rebre un estudi de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona que proposa com s’ha de revitalitzar aquest equipament. Així doncs, el govern ha matisat que ja treballa per donar vida al mercat i ha assegurat que aviat convocarà tots els grups a una reunió per presentar-los l’estudi.
En canvi, l’altra moció presentada per C’s s’ha aprovat per unanimitat. Proposa que l’Ajuntament faci una campanya informativa sobre el comportament invasor de la vespa asiàtica i els seus impactes negatius en els ecosistemes naturals i en les activitats humanes i econòmiques. A més, també es farà una campanya de detecció i control i des del departament de Protecció Civil es tornarà a prestar el servei gratuït de control de nius d’aquest insecte en espais privats. La moció també proposa que, si des del departament de Protecció Civil es considera convenient, es compri una pistola d’aire comprimit, una eina que complementa a la perxa i a l’esprai, a banda de disminuir l’ús d’insecticides i ser, per tant, més ecològica, segons apunta l’assocaició Stop Velutina. C’s ha posat de manifest que durant la primavera i estiu de l’any passat es van registrar una dotzena de casos en què veïns de Lloret van tenir nius d’aquests insectes en els seus balcons i jardins.
Desestimada la moció presentada pel PSC, que demanava que es condemnés públicament l’acció de transfuguisme dels quatre regidors que formaven part d’aquest partit i que ara són regidors no adscrits. El Govern (Junts per Lloret, ERC i regidors no adscrits) hi ha votat en contra, mentre que C’s hi ha donat suport i Lloret en Comú i Força Lloret s’han abstingut. Els socialistes volien que es fes aquesta condeman pública com a mesura de pedagogia política davant la ciutadania. A més, la formació de l’oposició, que ara mateix només compta amb un regidor, volia instar al Parlament de Catalunya i al Congrés de Diputats perquè canviïn la legislació de règim local per regular adequadament la figura dels regidors no adscrits.
Lloret en Comú ha retirat de l’ordre del dia la moció per demanar la creació d’una comissió al Congrés dels Diputats per esclarir els presumptes delictes de blanqueig de capital i frau fiscal del rei emèrit Joan Carles I.
L’última moció presentada al ple ha estat altre cop del PSC perquè es faci un seguiment i control efectiu del compliment de les mocions aprovades al ple de l’Ajuntament. S’ha aprovat per unanimitat.