16.5 C
Lloret de Mar
El parc de Can Xardó

L’Audiència Nacional investiga les obres del 2009 al parc de Can Xardó en el marc del cas 3%

Investiga l’adjudicació que l’Ajuntament lloretenc, governat en aquell moment per CiU, per a les obres del parc urbà de Can Xardó per 1,7 milions d’euros.

El parc de Can Xardó

Darreres Notícies

L’Audiència Nacional investiga les obres del parc de Can Xardó de Lloret de Mar en el marc del cas 3%. Segons publica el Diari de Girona, el jutge Javier de la Mata investiga l’adjudicació que l’Ajuntament lloretenc, governat en aquell moment per CiU, per a les obres del parc urbà de Can Xardó per 1,7 milions d’euros. L’adjudicatari és Teyco s.l. que hauria fet donacions a Catdem de 150.000 euros entre 2007 i 2009 i de 207.720 euros entre 2012 i 2014 a través d’una empresa filial.

Un cas similar investiga a Figueres, en aquest cas per la construcció d’un vas exterior i l’adequació de l’accés a la piscina coberta, per 1,4 milions. Els altres dos projectes de comarques gironines que té sobre la taula el magistrat són el projecte de la futura estació de l’AVE a l’aeroport de Girona i l’adjudicació de la recollida de residus i neteja viària d’Olot.

I és que, segons el diari, el jutge Javier de la Mata ha decidit posar el turbo en la investigació sobre el suposat finançament il·legal de Convergència Democràtica de Catalunya, el conegut com a cas 3%, després que l’abril de l’any passat l’afer caigués a les seves mans. En una interlocutòria coneguda aquesta setmana, de la Mata posa fil a l’agulla i ha imputat 15 empreses que haurien pagat comissions a fundacions afins al partit a canvi de l’adjudicació d’obres públiques de la Generalitat i d’ajuntaments.

El titular del jutjat d’instrucció número 5 de l’Audiència xifra en 175 milions d’euros l’import de les adjudicacions dels projectes investigats -un total de 28 obres– i en un milió d’euros les presumptes donacions irregulars pagades per empresaris a CDC. Per això el jutge imputa els delictes de tràfic d’influències, suborn i blanqueig de capitals a una quinzena d’empreses, entre les quals figuren ACS, Copisa, Urbaser, Teyco, Oproler i Soler Constructora.

La investigació de Can Xardó

Recordem que, l’agost del 2015, la Guàrdia Civil es va endur de l’Ajuntament de Lloret de Mar l’expedient d’un contracte per 1,7 milions d’euros adjudicat a la constructora Teyco de Jordi Sumarroca el 2009, quan el municipi era governat per Xavier Crespo. Una investigació que formava part de l’Operació Petrum 2.

L’expedient estava relacionat amb les obres de construcció al parc, finançat amb el fons que el Pla Espanyol per a l’Estímul de l’Economia i l’Ocupació –conegut com a Pla Zapatero- va destinar el 2008 als ajuntaments per reactivar l’economia espanyola. Al concurs d’adjudicació de les obres del parc, es van presentar 14 empreses constructores, entre les quals hi havia Teyco, que va aconseguir l’adjudicació del projecte, pressupostat en 1.787.000 euros.

Ja en aquell moment, la constructora Teyco va defensar-se i va assegurar que aquestes obres s’havien adjudicat per concurs i havien estat incloses al Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL), que depenia del Ministeri de Política Territorial. En un comunicat, l’empresa apuntava que l’any 2009 va facturar més del doble en ajuntaments d’ERC i del PSC que en consistoris de CiU, i tornava a negar les acusacions de pagaments de comissions a CDC. Tot i així, sí que reconeixia haver fet una donació de 100.000 euros a la fundació convergent CatDem, tot i que en aquest mateix comunicat remarcava que era una donació legal i transparent que no tenia relació amb la recerca d’un tracte de favor. I afegia que era una donació “petita” que “ni s’apropa” a “l’hipotètic 3%” que s’investiga.

spot_img

El + Vist