12.2 C
Lloret de Mar

Les operadores de telefonia ja no poden trucar el cap de setmana, a la nit o a l’hora de la migdiada

A més, només podran trucar, com a màxim, tres vegades el mateix client al llarg d'un mes. I, si refusa l'oferta, hauran d'esperar tres mesos per fer-n'hi una de nova.

Una teleoperadora (Iberley)
Una teleoperadora (Iberley)

Darreres Notícies

Más Móvil, Orange, Telefónica i Vodafone s’han compromès a no fer trucades en cap de setmana, a les nits o a l’hora de la migdiada, entre altres coses.

servicios profesionales jimenez

Les quatre operadores amb més quota de mercat d’Espanya van acordar un codi de conducta que s’aplica a partir des d’aquest 1 de gener. També s’hi va comprometre en el seu moment EuskalTel, que durant el procés s’ha integrat a MásMóvil.

Cada sis mesos es reuniran per controlar que el codi es compleixi i, si cal, actualitzar-ne o ampliar-ne el contingut. Les principals mesures pactades són, com hem dit, no trucar durant la migdiada, les nits i els caps de setmana.

L’acord prohibeix les trucades comercials de les operadores a clients entre les 3 i les 4 de la tarda. També les restringeix a les nits, de les 9 del vespre a les 9 del matí. A més, protegeix els caps de setmana, en què tampoc hi podrà haver trucades.

Les operadores només podran trucar, com a màxim, tres vegades el mateix client al llarg d’un mes. Si la persona que rep la trucada refusa l’oferta hauran d’esperar tres mesos abans de fer-n’hi una de nova.

Les companyies hauran d’assegurar-se que la teleoperadora que fa la trucada pugui facilitar a l’usuari un telèfon on obtenir informació de qualsevol producte o fer gestions comercials o reclamacions.

L’usuari haurà de conèixer sempre el número des d’on el truquen, la marca comercial que ho està fent, el motiu comercial de la trucada i la base de dades d’on treuen el seu nom.

A més, existeix un fitxer de consumidors que no volen rebre trucades ni visites, on totes les persones que ho vulguin s’hi poden inscriure. És l’anomenada Llista Robinson, promoguda per una associació d’empreses digitals. A principis de 2021 hi havia 1.200.000 persones apuntades. Però hi ha empreses que no respecten la llista.

Espanya és el tercer país d’Europa amb més spam telefònic, darrere de Polònia i Hongria, segons informes internacionals. Ara, el codi de conducta incrementa les garanties perquè les operadores no contactin amb clients que hi estiguin inscrits.

spot_img

El + Vist