27.2 C
Lloret de Mar
La campanya anterior a Lloret de Mar, feta al mes d'octubre al Centre cívic del Rieral.

Les reserves de sang estan sota mínims a Catalunya

La setmana que ve (20 i 21 de gener) arriba la primera donació de l'any a Lloret de Mar.

La campanya anterior a Lloret de Mar, feta al mes d'octubre al Centre cívic del Rieral.

Darreres Notícies

Les reserves de sang estan “sota mínims” a Catalunya. Ara mateix la situació és “crítica”, ja que hi ha reserves només per a 5 dies. Des del Banc de Sang fan una crida a la població perquè doni sang, especialment ara que hem tornat de les vacances i han baixat els donants que han donat positiu de Covid.

Meritxell Casacuberta, del Banc de Sang i Teixits de Girona, fa una crida adreçada als primers donants, als joves de 18 a 25 anys.

De sang se’n pot donar en els 12 hospitals habilitats, com el Trueta de Girona, o bé en la jornada de donació prevista la setmana que ve a Lloret de Mar.

Cartell de la campanya a Lloret.

El dia 20 de gener es podrà donar sang al Centre Cívic del Rieral en horari de tarda, de 4 a 9 del vespre. I l’endemà, 21 de gener, al Teatre, tant al matí (de 10 a dues) com a la tarda (de 4 a dos quarts de 9).

Es recomana reservar hora al web donarsang.gencat.cat. Com en altres ocasions, els alumnes de la Immaculada Concepció col·laboren en la jornada fent-ne difusió, una ajuda important per trobar nous donants.

Alumnes de la IC en la donació del gener del 2020.
Alumnes de la IC en la donació del gener del 2020.

Les necessitats diàries han augmentat i calen 1.100 donacions per garantir les transfusions, especialment de plaquetes. Aquest component de la sang només té una durada de 5 dies. Per això és important mantenir un ritme de donacions constant cada dia. 

De cada donació se’n beneficien tres persones, perquè la sang es separa en els diferents elements que la composen: glòbuls vermells, plaquetes i plasma.

Cadascun d’aquests components servirà per uns tractaments diferents. El 55% dels glòbuls vermells s’utilitzen en especialitats mèdiques mentre que un 40% en usos quirúrgics. La majoria de transfusions de plaquetes es fan per prevenir hemorràgies en pacients que en tenen dèficit.

El Banc de Sang té unes reserves de seguretat per donar resposta a possibles situacions d’emergència. Amb l’augment de l’activat les reserves se situen ara a les 6.000 unitats. La xifra ideal són 10.000.

Per donar sang només cal ser major d’edat, pesar més de 50 quilos i trobar-se bé de salut.

spot_img

El + Vist