10.8 C
Lloret de Mar

Lloret de Dalt explica en una ruta virtual com era l’abastiment d’aigua potable a la vila

Els plafons informatius posen al descobert un patrimoni en desús, que explica un important capítol de la història recent de Lloret.

Un dels plafons amb el codi QR, a Lloret de Dalt
Un dels plafons amb el codi QR, a Lloret de Dalt

Darreres Notícies

L’Associació de Veïnes i Veïns de Lloret de Dalt ha creat una ruta virtual per difondre el valor patrimonial d’aquesta zona, que relata com s’abastia el poble d’aigua potable. Es tracta de cinc plafons informatius, on s’hi recullen fotografies i textos que contextualitzen com és cadascun dels elements exposats. Ara estan en desús però permeten explicar un capítol important de la història recent de la vila.

Lluís Cruz, president de l’Associació de Veïnes i Veïns de Lloret de Dalt, assenyala que després d’investigar en diferents arxius, inclòs el de Lloret, han pogut esbrinar com s’ho feien els lloretencs per disposar d’aigua potable a casa seva. Al principi, era amb pous, però després amb les mines que hi havia a la muntanya i més tard, amb el ‘boom’ de la construcció i el turisme, es va anar a buscar l’aigua al riu Tordera.

Els plafons estan instal·lats a la Font de la Mina Melitrons i s’hi pot trobar la informació de cinc elements patrimonials del veïnat. Un d’ells és la Riera de Pegueres, un torrent que travessa Lloret de Dalt de nord a sud. D’altra banda, també hi ha la Finca de “la Vinya Rosa”, una de les grans finques agrícoles del Lloret del segle XIX.

totem lloret de dalt

Un altre dels elements és el Pont de la Riera de Pegueres, un dels tres ponts que trobem al tram de la carretera que connecta Lloret i Tossa. També hi ha la Mina Melitrons, que va ser una de les diverses mines d’aigua que va abastir Lloret d’aigua potable durant el segle 20. I, per últim, hi ha el Tòtem de Lloret de Dalt, una columna de fusta que es va instal·lar el 1958 per donar la benvinguda al veïnat.

Els plafons s’acompanyen de codis QR que enllacen a un contingut informatiu visual i documental més complet. Amb tot, la intenció d’aquest recorregut virtual és posar en valor les peces patrimonials del veïnat i promoure’n la seva recuperació, rehabilitació i conservació.

spot_img

El + Vist