7.3 C
Lloret de Mar

Lloret de Mar, solidari, un any més, amb La Marató de TV3, dedicada a les malalties cardiovasculars

El municipi organitza diferents activitats els propers dies per recaptar diners per a La Marató, que arriba el 18 de desembre.

Cartell de la Marató d'aquest any
Cartell de la Marató d'aquest any

Darreres Notícies

Ara que hem començat el mes de desembre, tenim una gran cita solidària a Catalunya: el proper 18 de desembre arriba La Marató. Dedica la 31a edició a les malalties cardiovasculars, la principal causa de mort als països desenvolupats i un dels problemes actuals de salut pública més rellevants.

servicios profesionales jimenez

Les malalties cardiovasculars, que inclouen les que afecten el cor i el sistema vascular artèries i venes, van causar prop de 18 milions de morts el 2019, i representen el 32% del total de defuncions mundials, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). 

Les xifres de mortalitat se sumen al caràcter crònic de les malalties cardiovasculars, fet que impacta directament sobre la qualitat de vida dels pacients i genera dependència, risc de complicacions i uns costos sanitaris i socioeconòmics molt elevats. 

Núria Castejón, directora del programa de la Marató, reconeix que s’ha avançat molt en els últims anys, però alerta que encara queda molt per investigar i per això volen dedicar-li el que es recapti aquest any.

“1 de cada 4 morts a Catalunya són per causes de malalties cardiovasculars o per ictus, afecta moltíssim i s’ha avançat molt però encara hi ha una part molt important de recerca a fer”

Núria Castejón

Hi ha moltes malalties que afecten la salut cardiovascular. Les més freqüents, entre d’altres, són la hipertensió arterial, l’arteriosclerosi, l’angina de pit, l’infart de miocardi, la insuficiència cardíaca i l’accident cerebrovascular o ictus. Algunes d’aquestes malalties no tenen símptomes i la mort sobtada pot ser-ne la primera manifestació. 

D’aquí que la prevenció sigui un factor clau, com indiquen els experts. I és que, tot i que en els problemes de salut cardiovascular hi ha implicats factors de risc com l’edat, el sexe o la predisposició genètica, els hàbits de vida saludables i les eines de prevenció dirigides als joves sans i a la població de risc són de gran utilitat per reduir-ne l’afectació.

De totes maneres, en molts casos no n’hi ha prou només amb la prevenció, sinó que cal seguir investigant per descobrir-ne les causes.

“Hi ha malalties que encara no sabem per què passen, no tenim encara respostes i s’ha de seguir investigant”

Núria Castejón

Com cada any, Lloret de Mar se suma a la Marató amb actes solidaris, a través d’escoles, entitats, empreses i particulars.

spot_img

El + Vist