10.5 C
Lloret de Mar

Lloret de Mar se suma, aquest diumenge, a la commemoració del Dia Internacional de la Memòria Trans

La jornada reivindica les persones mortes arreu del món víctimes de transfòbia i també recorda la violència contínua que pateix la comunitat.

La bandera trans a la façana de l'Ajuntament, el 2020 (Ajuntament de Lloret de Mar)
La bandera trans a la façana de l'Ajuntament, el 2020 (Ajuntament de Lloret de Mar)

Darreres Notícies

El 20 de novembre es commemora el Dia Internacional de la Memòria Trans i Lloret de Mar s’hi suma cada any. Per això aquest diumenge la bandera del col·lectiu estarà penjada a la façana de l’Ajuntament.

servicios profesionales jimenez

El Dia de la Memòria Trans se celebra en honor de Rita Hester, una dona trans que va ser assassinada el novembre de 1998 a Massachusetts, als EUA, en un crim d’odi transfòbic. L’any següent, una militant trans grafista i editorialista va impulsar la celebració d’aquest dia en homenatge a totes les víctimes mortals per transfòbia i també per recordar la violència contínua que pateix la comunitat trans en el seu dia a dia arreu del món.

La lloretenca Isabel Arnaud, dona trans, remarca que és molt important que hi hagi un dia reivindicatiu exclusivament per al col·lectiu. “És un dia súper important per nosaltres perquè és l’únic dia de l’any on podem commemorar les persones trans mortes de l’any i només les persones trans, no parlem del col·lectiu LGTBI”.

“Durant l’any tenim altres oportunitats de parlar de violència, però està molt invisibilitzat pel col·lectiu LGTBI”

Isabel Arnaud

Isabel Arnaud denuncia que, aquest 2022, han mort gairebé 400 persones per transfòbia arreu del món. I posa èmfasi en què hi ha països on el col·lectiu està molt discriminat i maltractat, tant per la ciutadania com per la pròpia administració.

Aquí a Catalunya, diu, la comunitat trans viu de manera privilegiada, tot i que la transfòbia hi és present en el dia a dia. “Jo que visc aquí, la veritat és que pateixo transfòbia tota l’estona, sempre, a la fira medieval, per exemple, la gent no parava de mirar-me. Fins a quin punt és transfòbia o intriga, però és discriminatori, em sento discriminada, em miren més a mi que a una altra persona o que abans de fer la transició”, ha explicat Arnaud.

“Jo que visc aquí, la veritat és que pateixo transfòbia tota l’estona, sempre”

Isabel Arnaud

Fins i tot, Isabel Arnaud se sentia menys observada abans de fer la transició.

“Abans de fer la transició, de viure entre cometes en una aparença d’home, la gent no em mirava, ara estic com una actriu en una escena”

Isabel Arnaud

Com que encara queda molta feina per fer, aquí, però sobretot arreu del món, cada 20 de novembre es commemora el Dia de la Memòria Trans. La regidora d’Igualtat, Jennifer Pérez, considera que és important mantenir l’efemèride al calendari.

“Segons l’Observatori de persones trans assassinades, entre l’1 d’octubre del 2021 i el 30 setembre del 2022, es van registrar 327 assassinats”

Jennifer Pérez

La regidora posa de relleu que, a banda de patir transfòbia, les dones trans també són víctimes de la violència masclista.

“Les dones trans també són víctimes de violència masclista, que entenem que és una violència que està molt invisibilitzada i, fins i tot, discriminada”

Jennifer Pérez

El Dia Internacional de la Memòria Trans es commemora aquest diumenge, 20 de novembre.

spot_img

El + Vist