21.3 C
Lloret de Mar

Mor, als 61 anys, la sergenta Carme Ramírez, pionera com a dona policia

Els que la van conèixer asseguren que era una persona que es feia estimar molt. Actualment, era presidenta de l'associació de veïns del Rieral.

Carme Ramírez a l'entrevista d'Amb Veu Pròpia
Carme Ramírez a l'entrevista d'Amb Veu Pròpia

Darreres Notícies

Ha mort, als 61 anys, Carme Ramírez, la primera dona sergenta de la Policia Local de Lloret de Mar. Feia un parell d’anys que estava jubilada, però va ser un referent al cos, ja que va formar part de la primera tongada de dones policies locals a tota la Costa Brava. Sempre va estar molt vinculada al municipi i actualment era la presidenta de l’associació de veïns del Rieral.

El regidor de Seguretat Ciutadana, Jordi Sais, ha lamentat que és una “pèrdua molt gran per al municipi” i remarca que la Carme va ser pionera en tots els sentits.

“La Carme ha estat una persona pionera en tots els sentits, tant en la seva vida personal com en la professional”

Jordi Sais

Tothom que la va conèixer coincideix en què Carme Ramírez era una persona optimista, conciliadora i que es feia estimar molt.

“Era una persona que es feia estimar, molt conciliadora, molt amable, sempre et rebia amb un somriure i sempre intentava trobar solucions als problemes”

Jordi Sais

En una entrevista al programa Amb Veu Pròpia de Nova Ràdio Lloret el novembre del 2019, Carme Ramírez, juntament amb la seva companya també policia Encarna Aguilera, recordava com van ser els inicis a la Policia Local.

Totes dues, van convertir-se en policies locals l’any 1982, en una promoció de 18 agents en què quatre eren dones.

Portada del Lloret Gaceta amb la primera promoció de dones policies
Portada del Lloret Gaceta amb la primera promoció de dones policies

Entre altres anècdotes, recordaven que les feien vestir amb talons, bolso i una faldilla que era més llarga per a les dones casades. A més a més, no duien defensa perquè es considerava que la imatge d’una dona amb la porra no era adequada, no els deixaven fer torn de nit i només podien patrullar pel passeig marítim i voltants. Afortunadament, amb la reivindicació del dia a dia, les coses van anar canviant.

La Carme assegurava que abans d’ingressar al cos no s’havia plantejat mai que podria tenir problemes pel fet de ser dona.

“En el moment que m’hi vaig presentar realment no m’havia plantejat si hi hauria algun problema o si seria difícil integrar-nos”

Carme Ramírez

De totes maneres, reconeixia que un cop a dins es van trobar amb un món completament d’homes. I, de fet, apuntava que, tot i que han canviat moltes coses, avui en dia encara és així.

“En el moment en què ens incorporem nosaltres sí que veiem clar que estem entrant en un món d’homes i actualment encara es veu així una mica”

Carme Ramírez

En el cas de la Carme, a més, va ascendir a sargent i, novament, es va trobar amb nous problemes pel fet de ser dona. Però amb el temps deia que havia aconseguit normalitzar la situació i tothom la respectava.

“Si ja costa que et mani algú, si a més a més és una dona, hi havia companys que ho portaven una mica malament, però amb el temps penso que ens n’hem sortit prou bé”

Carme Ramírez

Quan Carme Ramírez va entrar al cos, la Policia Local de Lloret tenia la comissaria als baixos de l’Ajuntament. Després, van passar al carrer Verge de Loreto i, posteriorment, a la caserna actual, a l’avinguda de les Alegries.

Mai no va voler canviar de municipi, perquè li agradava treballar per al seu poble i la relació amb la ciutadania sempre va ser molt bona. De fet, la feina d’agent municipal assegurava que era completament vocacional.

“És una feina totalment vocacionals, sí que és molt estressant, amb moments molt tensos i complicats, però després és una feina molt gratificant”

Carme Ramírez

Fonts policials han confirmat que aquest dissabte Carme Ramírez ha tingut un vessament cerebral i, tot i que se l’ha traslladat a l’Hospital Trueta de Girona, els serveis mèdics no han pogut fer res per salvar-li la vida.

Des del cos agraeixen la seva dedicació durant 38 anys i en destaquen que era una “treballadora incansable, una excepcional comandant, boníssima companya i millor persona”.

La família serà al tanatori aquest dilluns a la tarda, de dos quarts de sis a set, mentre que l’enterrament serà dimarts, a dos quarts d’onze del matí, a la parròquia de Sant Romà.

spot_img

El + Vist