4.2 C
Blanes

Mor, als 88 anys, el pescador lloretenc Pere Lleva

Va ajudar el Xino-Xano a recuperar la Tirada a l'Art a Lloret de Mar.

Darreres Notícies

Ha mort, als 88 anys, el pescador lloretenc Pere Vilà, conegut popularment com a Pere Lleva. En una entrevista al programa Amb Veu Pròpia de Nova Ràdio Lloret l’abril del 2019, explicava que la seva vida sempre havia estat vinculada al mar. A banda de dedicar-se a la pesca, també va ser patró de iot, però sempre al mar.

Amb només set anys ja va començar a ajudar el seu pare a la tirada a l’art. Des d’aleshores, sempre hi va estar vinculat. Reconeixia que s’havia plantejat treballar d’alguna altra cosa, però en aquella època hi havia poques sortides professionals i a ell la pesca el feia feliç.

“Jo m’havia proposat ser una altra cosa, perquè la mar era molt dura i feia molt fred, però el pare em va fer veure que tothom havia de venir a l’art, és a dir, que no hi havia feina”

Pere Lleva

Els seus mestres al mar van ser el seu pare i un dels millors pescadors d’aquells temps, a qui anomenaven El mà.

“En aquells temps anar a pescar no era com ara, llavors tot havia d’estar al cap, havies de saber les senyes”

Pere Lleva

En aquella entrevista, recordava que de petits s’encarregaven de plegar les cordes i, com que feia molt fred, havien de fer relleus per poder anar a escalfar-se a la vora del foc.

En Pere Lleva a la tirada a l'art del 2016 (Xino-Xano)
En Pere Lleva a la tirada a l’art del 2016 (Xino-Xano)

Antigament, moltes persones de Lloret havien d’anar a tirar l’art per poder tenir un plat a taula. Era, per tant, un sistema de pesca molt pobre i dur.

“L’art ha sigut sempre l’art, era la pesca més pobreta que hi ha hagut a la vida, però era una salvació per a tothom”

Pere Lleva

Per això quan el Xino-Xano li va proposar de recuperar-lo de manera lúdica, en un primer moment els va engegar. Finalment, però, es va animar i va ser tot un èxit.

“El Xino-Xano reviu el que era la pesca aquesta, però la gent que ve a veure-ho ve a jugar, però l’art era molt dur”

Pere Lleva

La primera vegada el Xino-Xano va tirar l’art plovia i, tot i així, es van aplegar unes 200 persones a la platja.

Tot i que en el seu moment havien patit molt tirant l’art, sobretot pel fred, en Pere Lleva deia que, a ell, el que més li molestava era haver d’anar a cridar la gent de matinada.

En Pere Lleva sempre va ser un home de mar i assegurava que no se li havia de tenir por a l’aigua, sinó respecte.

Tot i que feia temps que ja no podia pujar a la barca, a l’última tirada a l’art del Xino-Xano, el primer cap de setmana de desembre, encara se’l va poder veure donant ordres des del passeig.

Més notícies

spot_img

Darreres Notícies

El + Vist