22.5 C
Lloret de Mar
El documental 'Through Me', d'Andrea Lamount

Posposat l’acte sobre l’autisme que havia de fer aquest dimarts l’institut Coll i Rodés al Teatre

La nova data encara s'ha de confirmar. La idea és projectar el documental 'Through Me', fer una taula rodona i gaudir d'una actuació de Judit Neddermann.

El documental 'Through Me', d'Andrea Lamount

Darreres Notícies

Posposat l’acte sobre el trastorn de l’espectre autista (TEA), que s’havia de fer aquest dimarts. L’organitza l’institut Coll i Rodés amb la col·laboració de l’associació Pas a Pas, sota el títol Fem visible l’autisme. Obre els ulls a una altra manera d’entendre el món. La nova data encara s’ha de confirmar.

L’acte s’organitza des de l’institut, però estarà obert a tothom, al Teatre de Lloret. La idea és projectar el documental Through Me (A través de mi), d’Andrea Lamount.

Posteriorment, es farà una taula rodona, en què participarà, precisament, Andrea Lamount, acompanyada de Francesc Cuxart, director de psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Eva Palau, presidenta de Pas a Pas. La xerrada estarà moderada per Mario Montero, director de la Càtedra Autisme de la Universitat de Girona. A més, la jornada acabarà amb una actuació de la reconeguda cantant i compositora Judit Neddermann.

Per indisposició d’alguns dels convidats, l’acte s’ajorna per d’aquí a uns dies, amb l’objectiu de donar a conèixer què és el TEA. Una iniciativa molt interessant, segons el professor del Coll i Rodés Josep Vilanova.

“Prop d’un 1% de la població és autista i el 99% restant pràcticament no sap com relacionar-s’hi. Per tant, és molt important conscienciar els alumnes d’aquest transtorn”

Josep Vilanova

El centre ha impulsat aquest acte per commemorar el Dia Mundial de la Conscienciació sobre l’Autisme, que l’ONU fixa en el 2 d’abril. I, per complementar-ho, els alumnes de segon d’ESO han llegit la novel·la L’incident del gos a mitjanit, de Mark Haddon.

Josep Vilanova apunta que els últims anys s’ha fet un pas endavant per donar a conèixer l’autisme, però remarca que encara hi ha molta feina a fer. Com a exemple, assenyala l’elevada taxa d’atur que hi ha entre les persones amb aquest trastorn.

“4 de cada 10 persones amb TEA no ha treballat mai i un 77% són a l’atur. Ara bé, un 53% volen treballar”

Josep Vilanova

Una opinió que comparteix la presidenta de Pas a Pas, Eva Palau, que celebra que s’organitzin activitats com la que impulsa el Coll i Rodés.

“Estem encantats que des dels col·lectius on poden moure i sensibilitzar moltíssima gent s’interessin per un tema que per a nosaltres és cabdal”

Eva Palau

Eva Palau assenyala que un dels motius pels quals és difícil saber amb certesa què és el TEA és que inclou un ventall molt ampli de casos. En aquest sentit, trobem, d’una banda, el protagonista del documental, que és l’Iñaki, un nen de 10 anys uruguaià que resideix a Badalona, que té Asperger i és superdotat. I, d’altra banda, trobem, per exemple, persones que pateixen TEA que tenen una discapacitat intel·lectual.

“El suport i les ajudes que necessiten uns i altres són molt diferents i aquesta variabilitat a vegades ens fa pensar si és autisme igual; doncs sí, l’autisme té aquest espectre”

Eva Palau

De tot plegat, se’n parlarà a l’acte Fem visible l’autisme. Obre els ulls a una altra manera d’entendre el món. Una activitat que estava programada per demà dimarts, però que s’ha hagut de posposar per indisposició d’alguns dels convidats. La nova data, però, encara s’ha de confirmar.

spot_img

El + Vist