13.7 C
Blanes
La missa en honor de Sant Romà del 2022.

Quin Sant Romà es venera a Lloret de Mar?

Està documentat que el 1079, el bisbe de Girona va consagrar la primera parròquia de Lloret en honor a Sant Romà, però no està clar a quin sant es referia.

La missa en honor de Sant Romà del 2022.

Darreres Notícies

La diada central de Sant Romà compta amb una missa solemne en honor de Sant Romà Màrtir, aquest dissabte, 18 de novembre. Un fet que ens permet recuperar la polèmica de cada any: quin Sant Romà es venera a Lloret?

L’arxiver municipal Quim Daban exposa que “hi ha 25 màrtirs amb aquest nom i no se sap del cert, ens hem de moure en el terreny de les tradicions i llegendes”. Està documentat que l’any 1079, el bisbe de Girona va consagrar la primera parròquia de Lloret -llavors situada a les Alegries- en honor a Sant Romà, però no està clar a quin sant es referia.

Quim Daban explica que històricament els lloretencs havien venerat Sant Romà soldat, màrtir a Roma, de qui hi ha imatges al retaule de l’església parroquial. “A molts lloretencs no els devia agradar la celebració tan propera a la festivitat de Santa Cristina, el 24 de juliol, ja que la celebració de Sant Romà soldat es fa el 9 d’agost”, afegeix.

Per això van proposar canviar la celebració del 9 d’agost al 18 de novembre, que és el dia dedicat al Sant Romà diaca, màrtir d’Antiòquia. No obstant això, fa uns anys l’historiador Josep Maria Pons i Guri va posar sobre la taula un tercer Sant Romà: Berengué Guifré tenia una profunda devoció per Sant Romà màrtir de Girona, del segle IV dC, que va ser martiritzat juntament amb Sant Feliu.

Sigui com sigui, la tradició marca que el 18 de novembre, a Lloret de Mar, se celebra la diada de Sant Romà. Es farà la missa solemne a les 11h, amb la singularitat que es balla la sardana al voltant del temple, segons destaca mossèn Martirià Brugada. A més, es comptarà amb la participació del cor Alba de Prima i, en acabar, es farà una audició de sardanes a la plaça de l’Església.

Més notícies

spot_img

Darreres Notícies

El + Vist