23.8 C
Lloret de Mar

Ser català a fora de Catalunya i ser català quan no s’ho és de naixement

Òmnium Cultural Selva Marítima ha inaugurat aquest divendres la nova sèrie 'Posidònia', en què farà una sèrie de conferències amenes per debatre temes que considera troncals per a la societat.

-

Com pots ser català fora de Catalunya o per què vols ser català quan no ho ets de naixement. D’això han parlat els dos convidats del primer capítol de Posidònia, un cicle de conferències que organitza Òmnium Cultural Selva Marítima i que ha començat aquest divendres a Lloret de Mar.  

Sota el títol Catalunya al món, l’escriptor Matthew Tree ha explicat que no va descobrir que existia la llengua catalana fins que amb 19 anys va venir a viure aquí i va descobrir que hi havia milions de persones que la parlaven.

“Potser hi havia sis anglesos que sabien que el català com a idioma existia i vaig descobrir que hi havia milions de persones que el parlaven”

Matthew Tree

En aquella època, no es feien cursos de català per a adults i Matthew Tree va ser autodidacte, amb l’ajuda del seu entorn. Volia que família i amics no haguessin de canviar d’idioma quan es dirigien a ell.

Matthew Tree i Hellena Cardús, amb Laura Grau, a l'acte d'Òmnium Cultural Selva Marítima
El primer capítol de ‘Posidònia’ es va fer al pati de l’Erol

En aquest sentit, però, lamenta que els catalans tenen un problema endèmic: sempre es passen al castellà amb les persones que provenen de fora.

“Jo he tingut una conversa de 10-15 minuts amb algú i de cop em noten l’accent i quan els dic que soc de Londres, em comencen a parlar en castellà”

Matthew Tree

L’escriptor de procedència anglesa considera que caldria parlar sempre el català amb la màxima naturalitat, com es fa amb l’anglès al Anglaterra o amb l’holandès a Holanda.

A l’altra cara de la moneda hi ha l’experiència de l’altra convidada d’Òmnium: Hellena Cardús és presidenta de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i directora de la revista Catalonia. En el seu cas, va néixer a Catalunya, però de ben petita va traslladar-se amb la família als EUA.

Allà, fa 40 anys van fundar el primer Casal Català de nord-Amèrica, que té l’objectiu de promoure la cultura catalana.

“Publiquem obres originals catalanes traduïdes, tenim la revista Catalonia que publiquem en anglès i català, fem conferència a les universitats, tenim exposicions d’art”

Hellena Cardús

Segons Hellena Cardús, és important difondre la llengua i la cultura catalanes perquè els catalans que viuen fora representen el 10% dels catalans i, a més, cada cop hi ha més emigració.

La conversa entre Matthew Tree i Hellena Cardús va estar dinamitzada per la jove comunicadora blanenca Laura Grau, que entre altres coses formarà part de l’equip del programa Matina Codina de Rac105.

De fet, Grau serà la conductora de totes les conferències del cicle. Un repte que encaixa amb honor i amb l’objectiu d’arribar, també, a un públic jove.  

La presidenta d’Òmnium Cultural Selva Marítima, Rosa Maria Brunet, explica que han impulsat la sèrie Posidònia amb l’objectiu de fer reflexionar sobre temes que consideren cabdals per a la societat.

“Sempre és important pensar sobre les coses que fem per què les fem i la societat on vivim”

Rosa Maria Brunet

Brunet argumenta que l’objectiu és posar sobre la taula aquestes qüestions troncals d’una manera amena, allunyada de l’academicisme habitual.

La primera temporada de Posidònia tindrà tres capítols més que es faran a diferents localitzacions de la Selva marítima.

- Publicitat -