15.4 C
Blanes
Albert Vinyals, expert en Psicologia del Consum i professor d'Escodi

Albert Vinyals: “Ens hem de prendre el consum com un acte polític. Si vull botigues al poble, he de comprar al poble”

És una de les conclusions d'una enquesta d'Escodi, que es presentarà avui (15:00) en un webinar obert a tothom a través de la Plataforma Zoom.

Albert Vinyals, expert en Psicologia del Consum i professor d'Escodi

Darreres Notícies

La crisi del coronavirus ha fet reduir molt les vendes el 2020, però la campanya de Nadal ha anat millor que l’any passat. És la principal conclusió d’una enquesta d’Escodi. L’Escola Universitària de Comerç i Distribució presenta aquesta tarda els resultats del qüestionari, que pretenia saber com han anat les vendes del 2020, la campanya de Nadal i les rebaixes d’aquest inici d’any.

L’informe amb els resultats de l’enquesta l’ha elaborat el lloretenc Albert Vinyals, expert en Psicologia del Consum i professor d’Escodi, que exposa que tot i que el Nadal ha anat millor que l’any passat, també cal assenyalar que la campanya del 2019-2020 havia estat molt dolenta.

Un establiment amb rebaixes finals (NRLL)
Un establiment amb rebaixes finals

Cal tenir en compte que Escodi va iniciar els seus informes semestrals el 2013 i, per tant, pot comprovar l’evolució dels hàbits de consum al llarg dels últims set anys.

L’informe que es presenta avui dimecres s’ha elaborat a partir de la participació d’un elevat percentatge de petites, mitjanes i grans superfícies comercials de Catalunya, que representen a més de 2.500 comerços i això permetrà definir una imatge molt real del sector retail (és a dir, del comerç de proximitat), en un any especialment significatiu pels efectes de la pandèmia.

Pel que fa a les rebaixes d’hivern, aquest 2021 s’ha accentuat la tendència dels últims tres anys, en què cada cop han perdut més força. Albert Vinyals apunta que la decadència de les rebaixes d’hivern va començar el 2013, quan el Govern va desestacionalitzar-les i va permetre poder-les fer durant tot l’any.

“Les rebaixes d’hivern han perdut totalment la seva força; ja han caigut com a campanya a la sisena posició anual, quan abans eren la segona campanya més important”

Albert Vinyals

L’enquesta també posa de relleu que els sectors més beneficiats han estat els essencials i aquells que s’han posat les piles per adaptar-se a la nova situació. També s’han reforçat arran de la crisi de la Covid-19 els comerços especialitzats en vendre productes de proximitat i sostenibles, que cada cop es valoren més.

Albert Vinyals considera que per sobreviure els propers mesos és necessària una combinació de tenir múscul financer i tenir la sort d’oferir un producte que ara el consumidor consumeix. Si no es compleixen aquests dos requisits, però, també es pot tirar endavant adaptant-se als nous hàbits dels consumidors, que ja estaven sortint abans de la crisi de la Covid. I sempre que la botiga pugui estar oberta, cal convertir-la en un lloc entretingut, on passin coses i el consumidor tingui ganes d’estar. 

També la ciutadania té un pes fonamental a les seves mans perquè els comerços puguin sobreviure a aquesta crisi prenent-se el consum com un acte polític.

“Si jo vull que hi hagi botigues obertes al meu poble, he de comprar al meu poble. Sé que és molt fàcil comprar a Amazon, però comprem-hi només quan sigui imprescindible”

Albert Vinyals

Per tant, “cal que comprem a llocs que ens caiguin bé, on ens agradi el projecte que tenen i, si ens ho podem permetre, encara que gastem una mica més en un comerç que vagi més acord amb els nostres principis”, conclou Vinyals.

De tot plegat se’n parlarà a la sessió de webinar d’aquesta tarda. Escodi presentarà els resultats de l’enquesta a partir de les tres a través de la plataforma Zoom. La inscripció per participar-hi és gratuïta i es pot fer a través de l’enllaç que hi ha al compte d’Instagram d’Escodi o clicant aquí.

Més notícies

spot_img

Darreres Notícies

El + Vist