17.2 C
Lloret de Mar
El LEAD i L'Aurora amb representants de l'Ajuntament

Aprovat el pacte contra l’assetjament sexual impulsat pel LEAD arran de casos patits recentment

El pacte s'ha aprovat al ple ordinari d'aquest dilluns amb la unanimitat de tots els grups, que han presentat una moció conjunta.

El LEAD i L'Aurora amb representants de l'Ajuntament

Darreres Notícies

L’Ajuntament aplicarà protocols de detecció i prevenció d’assetjament sexual en les dependències municipals. Així ho detalla el pacte aprovat al ple d’aquest dilluns per unanimitat de tots els grups. La iniciativa, però, l’ha impulsat el LEAD, el Laboratori d’Expressions Artístiques i Desenvolupament.

La presidenta de l’associació, Neus Dalmau, explica que establir aquests protocols va néixer arran d’una mala experiència personal: ella mateixa va patir assetjament d’un soci de l’entitat. Però, segons diu, aquesta persona va assetjar tres persones més. Neus Dalmau assegura que va passar-ho molt malament arran d’aquests fets i que calia reaccionar a l’alçada del càrrec que ocupa dins del LEAD.

Per tirar endavant el pacte contra l’assetjament sexual va demanar ajuda als Serveis de Justícia de la Generalitat, que van adreçar-la a la Fundació Pere Tarrés. A més, Neus Dalmau també està agraïda a l’associació de dones l’Aurora i a Carme Macià, per haver-se involucrat en la iniciativa.

La responsable del LEAD explica que entre les víctimes del soci de l’entitat també hi havia una alta funcionària de l’Ajuntament, que va denunciar el cas a la comissió antiassetjament. Aquesta comissió, però, va tardar molt a reunir-se i, a més, només contemplava els casos entre treballadors municipals, sense tenir en compte terceres persones. En aquest sentit, els nous protocols també marquen com actuar quan hi ha implicats usuaris dels equipaments municipals.

Neus Dalmau celebra que tots els grups municipals hagin donat suport al pacte. Per elaborar el pacte de Lloret, s’ha tingut en compte els exemples de l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) i la UB (Universitat de Barcelona).

Com diem, aquest pacte es va aprovar al ple d’ahir dilluns amb la unanimitat de totes les formacions amb representació municipal.

El ple d’aquest dilluns, amb la sala expectant a l’aprovació del Pacte contra l’assetjament sexual (NRLL)

Fins ara el municipi ja tenia protocols d’aquest tipus que protegia els treballadors i treballadores respecte altres companys, però no d’usuaris. Un fet que també feia que altres ciutadans també estiguessin en una situació d’indefensió davant dels seus agressors en activitats municipals. Ara sí que tindrà en compte les persones alienes a l’administració i, a més, el nou pacte preveu començar aplicar els protocols amb un màxim de 45 dies hàbils, tal com es va aprovar arran d’una esmena de Força Lloret.

El pacte municipal aprovat aquest dilluns es basa en dos tipus de protocols: els interns i els externs. Els primers mostraran quines gestions i quins mecanismes s’han d’aplicar en cas d’assetjament sexual o també altres conductes masclistes. Tots tindran una part genèrica i una altra que s’adequarà a les casuístiques de cada equipament municipal.

Per altra banda, els protocols externs es basaran en la creació de tríptics informatius per “fer pedagogia i informar a les víctimes” sobre els mecanismes que hi ha per evitar i lluitar contra els assetjaments sexuals.

El pacte municipal de prevenció i detecció d’assetjaments sexuals inclou qualsevol dependència municipal i equipament esportiu o cultural de titularitat de l’Ajuntament de Lloret de Mar.

A l’arxiu adjunt podeu escoltar el que diuen els diferents portaveus municipals al respecte, per ordre de representació al consistori.

spot_img

El + Vist