La Plataforma Aturem la C-32 celebra que s’eliminin els peatges. L’entitat considera que, en el cas de l’autopista del Maresme, les barreres s’aixequen gràcies al fet que la Plataforma va aconseguir aturar el projecte de prolongació de la via fins a Lloret. Paral·lelament, creu que la fi de la concessió amb Abertis dificultarà que aquest projecte tiri endavant.

Un dels portaveus, Jordi Palaudelmàs, recorda que en el seu moment el conseller Santi Vila va signar un conveni amb Abertis perquè financés el projecte. A canvi, hi havia diferents possibilitats, una de les quals era allargar la concessió de la C-32.
El Govern català sempre ho va negar, però Aturem la C-32 temia que acabés passant, ja que era una opció que facilitava molt el desenvolupament del projecte de prolongació de l’autopista. Un projecte que ara mateix està aturat per la pressió que ha fet la plataforma.
Per tant, Palaudelmàs defensa que gràcies a la feina reivindicativa d’Aturem la C-32 s’ha aconseguit que no calgui pagar cap peatge per anar des de Lloret fins a Barcelona per la costa.
“Si no s’arriba a aturar la prolongació de la C-32 fins a Lloret, molt probablement avui no estaríem celebrant l’aixecament de peatges a l’autopista del Maresme”
Jordi Palaudelmàs
En declaracions a Nova Ràdio Lloret, l’alcalde Jaume Dulsat assegurava que el projecte d’ampliació de la C-32 seguia en peu malgrat que s’acabi la concessió amb Abertis. Un projecte que la Generalitat haurà de finançar de manera directa.
Jordi Palaudelmàs ho posa en dubte. Però, sigui com sigui, recorda que el projecte no es podrà executar si es considera que no és legal. De moment, els jutges ja han donat la raó a la plataforma dues vegades.
“Jo crec que l’autopista està una mica més lluny de ser executada fins a Lloret”
Jordi Palaudelmàs
Palaudelmàs ressalta que el sistema de fer una infraestructura a canvi d’allargar una concessió ha quedat obsolet.
“Hauríem de tenir en ment que el sistema especulatiu de fer una infraestructura i després allargar la concessió s’ha acabat”
Jordi Palaudelmàs
Ara mateix, el projecte està aturat de manera cautelar. La Generalitat ha redactat una nova declaració d’impacte ambiental, a la qual s’han presentat diverses al·legacions que ara cal resoldre.
La plataforma recorda que hi ha moltes alternatives a la prolongació de la C-32 que serien més sostenibles i resoldrien realment el problema de mobilitat que hi ha entre Blanes i Lloret.
Pel que fa al manteniment de les autopistes que ja no tenen concessió amb Abertis, el representant de la plataforma ecologista creu que s’hauria de fer a través dels impostos dels ciutadans. Un altre debat serà decidir si ho paguen tots els residents o només els usuaris o els turistes.
“És irrisori parlar de 556 quilòmetres en comparació amb tota la xarxa viària que es manté amb els pressupostos. Augmentarà molt poc el pressupost de manteniment”
Jordi Palaudelmàs
Recordem que des d’avui, 1 de setembre, ja no es paga peatge a l’autopista C-32, al Maresme; al tram nord de l’AP-7, entre la Jonquera i Vila-seca; a l’AP-2, de Saragossa al Penedès; ni a la C-33, entre Barcelona i Montmeló.