14.8 C
Lloret de Mar

Comença el cribratge massiu a Lloret de Mar per detectar casos asimptomàtics

Es fa avui i demà al Teatre de Lloret. Les persones que vulguin fer-se l’automostra nasal cal que no tinguin cap símptoma de coronavirus, que no l'hagin tingut en els últims tres mesos i que no hagin estat vacunats.

-

Avui ha començat el cribratge massiu a Lloret de Mar. Tant avui dijous com demà divendres, el Departament de Salut de la Generalitat preveu fer un cribratge amb PCRs d’automostra nasal. La prova ja s’ha fet en altres municipis aquests últims dies, com Tossa de Mar, on es va fer dimarts.

Aquí a Lloret, es farà en el Teatre en l’horari següent: al matí de deu a dues i a la tarda de tres a set. La cap d’infermeria del CAP de Lloret, Raquel Garreta, explica que s’adreça sobretot a persones entre 16 i 60 anys, però està obert a qualsevol persona que visqui o treballi a Lloret.

Seguint criteris epidemiològics, la cap d’infermeria explica que el cribratge es fa a Lloret perquè hi ha hagut un pic que s’està allargant força setmanes. A més, creu que serà un bé per al municipi.

“Hem tingut un pic que no ha estat més alt del que vam tenir al desembre o gener, però és més mantingut en el temps”

Raquel Garreta

Les persones que vulguin fer-se l’automostra nasal cal que no tinguin cap símptoma de coronavirus, que no l’hagin tingut en els últims tres mesos i que no hagin estat vacunats.

Els que vulguin participar-hi rebran un paquet d’automostra i cadascú decidirà si fer-se-la en aquell moment o emportar-se el paquet a casa i tornar la mostra. Això sí, els que es facin la mostra a casa, cal que l’entreguin com a molt tard mitja hora després d’haver-se-la fet.

Una noia prenent-se la mostra
Una noia prenent-se la mostra

En el paquet, hi ha una bossa amb un tancament hermètic tipus ‘zip’, un escovilló, un tub per dipositar la mostra, una tovalloleta desinfectant i dues etiquetes.

El procediment per fer-se l’autopresa és senzill i en el mateix paquet s’explica als participants del cribratge com funciona. Primer cal rentar-se bé les mans i després obrir la bossa del paquet. Posteriorment, s’ha d’introduir l’escovilló uns dos centímetres per la primera fossa nasal i girar-lo per fregar contra les parets nasals durant cinc segons.

A continuació, cal retirar amb precaució l’escovilló i fer el mateix procediment amb la segona fossa nasal. Quan ja hi hagi les dues mostres, caldrà posar l’escovilló dins del tub que hi ha en el paquet i tancar-lo dins de la bossa hermètica per poder-lo tornar al punt de recollida.

També s’hauran de posar les etiquetes correctament amb els codis de barres inclosos en cada lot per vincular cada mostra amb cada pacient. Raquel Garreta assegura que és molt senzill.

Des de l’Ajuntament es fa una crida a la població perquè hi participi, ja que que l’automostra nasal és una eina segura, ràpida i de fàcil utilització. El cribratge és una nova estratègia per tallar el màxim de cadenes de transmissió.  

Es recomana als veïns que es descarreguin l’aplicació La meva salut per poder estar en permanent comunicació amb el departament. I, tal com ha explicat Raquel Garreta, les persones que participin en el cribratge podran consultar el resultat de la PCR a l’aplicació entre 48 i 72 hores després de la recollida de cada mostra.

Si el resultat és positiu, el Servei de Vigilància Epidemiològica contactarà amb el pacient per comunicar-li l’aïllament pertinent i també fer l’estudi de contactes. Els que surtin negatiu podran repetir la mostra cada quinze dies mentre duri el cribratge al territori.

Els cribratges d’automostra es fan gràcies a la capacitat de quatre grans laboratoris a Catalunya que, mitjançant el sistema d’agrupació de mostres, poden fer fins a 15.000 proves PCR al dia.

- Publicitat -