22.8 C
Lloret de Mar
Cristina Fornaguera amb el doctor Borrós (IQS)

CoviNanoVax, la vacuna en què treballa la lloretenca Cristina Fornaguera, funciona amb ratolins

De moment el seu equip, coliderat per ella i el doctor Salvador Borrós, ha fet el desenvolupament preclínic del vaccí, amb bons resultats en animals. Ara els manca finançament per poder fer l'assaig clínic amb humans.

Cristina Fornaguera amb el doctor Borrós (IQS)

Darreres Notícies

CoviNanoVax avança a bon ritme. És la vacuna anticovid que està elaborant, entre altres, la lloretenca Cristina Fornaguera. Ho fa amb l’equip del doctor Salvador Borrós, a l’Institut Químic de Sarrià de la Universitat Ramon Llull.

Recordem que quan va esclatar la pandèmia, molts laboratoris van centrar els esforços en trobar la vacuna i l’equip del doctor Borrós va aconseguir una subvenció de l’Institut de Salut Carlos III per fer el desenvolupament preclínic del vaccí. La doctora Cristina Fornaguera assegura que durant aquests mesos han avançat molt, però reconeix que no tant com els hauria agradat.

“Hem aconseguit fabricar totes les parts de la vacuna al laboratori, però amb un grau preclínic, que hem tastat fins a models de ratolins, amb molt bons resultats”

Cristina Fornaguera

Una de les peculiaritats de la vacuna amb què treballa Cristina Fornaguera és que té en compte la protecció contra les diferents variants del coronavirus.

“Hem avançat molt en fer vacunes específiques per a les diferents variants del Coronavirus”

Cristina Fornaguera

Cristina Fornaguera és llicenciada en biotecnologia i doctora en Farmàcia, i la seva expertesa és la nanoformulació de sistemes d’alliberament de fàrmacs.

Cristina Fornaguera
Cristina Fornaguera

La vacuna amb què treballa és similar a la de Moderna i Pfitzer BioNTech, en el sentit en què el principi actiu és el material genètic. La diferència amb aquestes, és que mentre que Moderna i BioNTech utitilitzen un material de tipus litídic, la CoviNanoVax en fa servir un de polimèdic. A la pràctica, això permet que aquest material actuï només a les cèl·lules del sistema immune que s’han de tractar.

“Amb aquesta vacuna intentem acumular tota la dosi en el lloc que és necessària la vacuna”

Cristina Fornaguera

Segons la doctora Fornaguera, encara és aviat per saber la durabilitat de la protecció que proporcionen les vacunes, però segurament caldrà fer recordatoris puntuals. Tot i així, afirma que no serà un recordatori anual com passa amb la grip, perquè la Covid-19 és un virus amb molta menys mutació.

“Com la grip no serà, perquè la grip és un virus que té una taxa de mutació molt alta; en canvi, el coronavirus, en un any, ha tingut molt poca mutació”

Cristina Fornaguera

Tot i que l’equip compta amb el suport de diferents multinacionals, ara el proper pas és fer els assajos clínics amb humans i per això els manca més finançament.

spot_img

El + Vist