L’atenció assistencial amb gossos ha arribat, amb molt bons resultats, a l’Hospital Sociosanitari i asil Nicolau Font de Lloret de Mar. Es fa a través d’un projecte titulat Petits i GRANS, adreçat a persones grans i persones amb demència.
La responsable és Mercè Gómez, educadora social del centre, que amb en Tro i en Haku ofereix atenció assistencial als usuaris que ho necessiten, amb l’objectiu de contribuir en la millora de la seva qualitat de vida. I és, segons Mercè Gómez, a través dels gossos s’ajuda a incidir en l’estimulació de la memòria i l’estimulació sensorial i cognitiva, a banda de la recuperació funcional. D’aquesta manera, els pacients poden fer certes activitats que, d’una altra manera, no podrien dur a terme.
“Si s’ha de fer un exercici de fisioteràpia, és més fàcil que el pacient vulgui allargar el braç per donar-li un premi al Tro que no allargar i tornar a arronsar, allargar i tornar arronsar… El gos actua com un motivador per aconseguir l’objectiu”
Mercè Gómez
Un aspecte que es treballa molt és el vincle emocional entre el pacient i el gos, que té uns efectes molt positius en els pacients. Sobretot, tal com comenta Mercè Gómez, en els pal·liatius que estan al final de la vida.
“De vegades fa la sensació que es fan mirades especials, en què en Tro li diu: ‘Tranquil, que estic aquí’, i és súper emotiu”
Mercè Gómez

En Tro i en Haku són dos gossos normals, a qui agrada jugar i córrer quan toca, però quan els posen el peto de treball i entren al centre, tenen clar quina ha de ser la seva actitud en tot moment.
“Fora del centre són gossos normals i corrents, que corren i salten, però un cop els poses el peto de feina canvien el xip i es comporten de 10”
Mercè Gómez

La teràpia amb gossos a l’Hospital Sociosanitari i asil Nicolau Font es va posar en marxa l’any 2020 però, a causa de la pandèmia, no s’ha pogut desplegar per complet fins fa uns mesos.