18.1 C
Lloret de Mar
Les mascaretes són un dels millors protectors per a les persones vulnerables

Es recomana l’ús de mascareta per evitar contagis de la grip en persones vulnerables

Després de dos anys, els casos de covid-19 han començat a reduir-se considerablement i, paral·lelament, la grip ha tornat a entrar en fase epidèmica.

Les mascaretes són un dels millors protectors per a les persones vulnerables

Darreres Notícies

Després de dos anys en què la pandèmia de la Covid-19 ha protagonitzat l’àmbit sanitari, sembla que ara la grip ha tornat amb força i ha entrat en fase d’epidèmia. No obstant això, ara mateix es considera que el nivell epidèmic és baix. Segons dades del Pla d’Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes de Catalunya (PIDIRAC), aquest 2022 es va establir que es consideraria epidèmia a partir dels 48,5 casos per cada 100.000 habitants i, ara mateix, es calcula que n’hi ha 77.

La directora de l’Àrea Bàsica de Salut de Lloret i Tossa, la doctora Cristina Castellà, argumenta que l’increment ve donat per diferents motius: s’han relaxat les mesures de la Covid-19, sobretot s’han tret les mascaretes a l’exterior i s’ha incrementat l’activitat laboral; la vacuna de la grip es va administrar al novembre i som gairebé a l’abril, de manera que n’ha baixat l’efectivitat; i, a més, s’ha detectat en alguns subtipus una grip A que no va inclosa en la vacuna que s’ha administrat en la campanya 2021-22.

La doctora envia un missatge de tranquil·litat i assegura que la preocupació ha de ser l’habitual que teníem abans de la pandèmia. En aquest sentit, sí que creu que cal ser molt curosos amb les persones vulnerables.

“Tota la població vulnerable, per ara, si entra en un entorn que pot ser no lliure de grip, ha de mantenir encara les mascaretes”

Cristina Castellà

La doctora apel·la a la responsabilitat de la ciutadania i recorda que la grip no és un virus banal, sinó que en determinats casos pot tenir complicacions, sobretot en persones amb patologies prèvies. Per aquest motiu, incideix en la importància de la vacunació.

“La grip no és un virus banal, sinó que en una persona amb una patologia greu o severa pot tenir una complicació important i acabar amb un ingrés. Però això no és d’ara, sinó de sempre, i per això insistim tant en la vacunació”

Cristina Castellà

Pel que fa a la pandèmia de la Covid-19, la doctora Castellà reconeix que ningú no pot saber què passarà els propers mesos i, per tant, caldrà estar amatents a com evoluciona. De totes maneres, creu que no hem de tenir de referent la Xina, on s’estan confinant diferents territoris, perquè la política sanitària és diferent.

“A la Xina i a altres països del sud-est asiàtic la política és de zero covid, mentre que en països Europeus, i aquí Espanya i Catalunya, la política ha estat d’incloure la covid dins del grup d’infeccions respiratòries”

Cristina Castellà

A banda d’estar alerta pel que vagi succeint les properes setmanes, la doctora Castellà recomana mantenir la higiene de mans constant i fer ús de la mascareta en casos concrets, tant si hi ha persones vulnerables com si una persona sana presenta símptomes d’una infecció respiratòria.

spot_img

El + Vist