Diumenge, 24 gener 2021
12.3 C
Lloret de Mar
Milions de persones al món pateixen 'fatiga pandèmica' (Vital)

La “fatiga pandèmica” provoca apatia, desmotivació i esgotament mental

La psicòloga Sònia Campos alerta que per combatre-la cal, primer, detectar com ens sentim i, després, compartir-ho amb terceres persones.

Milions de persones al món pateixen 'fatiga pandèmica' (Vital)

Darreres Notícies

El temporal Glòria, un any després, a Lloret de Mar

Les afectacions més destacades –que ja han estat reparades- es van produir al passeig marítim i al passeig Ferran Agulló de Fenals.

La justícia manté la data de les eleccions per al 14F

El govern no es planteja ni un nou decret ni una nova data electoral i esperen la decisió definitiva del Tribunal Superior de Justícia, que podria ser com a màxim el dia 8 de febrer.

Maria Antònia Batlle, número 5 a la llista gironina de Junts per Catalunya

La lloretenca, llicenciada en dret i empresària del sector turístic, afronta aquesta nova etapa en el món polític amb "honor i ganes de treballar per Lloret i Catalunya".

Lloret acull la meitat de rodatges al 2020, a causa de la pandèmia de la Covid-19

El municipi ha estat la localització escollida per al rodatge de diverses escenes de la superproducció 'Uncharted' i també de sèries com 'El inocente', 'Vida perfecta', 'Merlí' o 'Todos mienten'.

Lloret, un dels punts de pas de la Tradeinn Cursa contra el Càncer de Girona

L’objectiu és recaptar diners per a la lluita i les investigacions oncològiques, en un any en què la majoria d’ajudes s’han destinat a la pandèmia de la Covid-19.

Detectar com ens sentim és el primer pas per fer front al que els experts anomenen “fatiga pandèmica”. Una patologia que es tradueix en sensació d’apatia, desmotivació i esgotament mental provocats per la crisi de la Covid-19 i tots els seus efectes.

En aquest sentit, la psicòloga lloretenca Sònia Campos, especialitzada en psicologia en situacions de crisi, apunta que l’ansietat pot venir produïda per motius molt diversos, com ara la por al contagi, les constants notícies enfocades a les desgràcies causades per la malaltia, la por a perdre la feina o la soledat causada per la falta de contacte amb amics i família, entre moltes altres coses.

Aquesta alerta constant en què vivim s’està prolongant molt en el temps i la incertesa de no saber quan acabarà aquesta situació fa que siguin milions les persones arreu del món que pateixen “fatiga pandèmica”, no només els que s’han contagiat de coronavirus o han tingut algú molt proper que ha patit la malaltia.

Els símptomes són també molt diversos: no poder dormir, falta de concentració, tristesa, un nus a l’estómac permanent, sensació d’ofec… La psicòloga recorda a la ciutadania que la situació no la podem controlar, però sí que podem controlar com vivim aquesta situació nosaltres mateixos. El més important, com diem, és detectar què ens passa i, sobretot, comentar-ho amb altres persones.

“La situació és la que és, no hi podem fer res. Però sí que podem decidir com vivim aquesta situació. cal validar els nostres sentiments i, sobretot, comentar-los amb els altres”

sònia Campos

Un altre aspecte a tenir en compte és que hem d’evitar estar tot el dia connectats a la informació que apareix relacionada amb el coronavirus. És imprescindible desconnectar de tant en tant i, segons la psicòloga, amb una hora al dia per informar-se de com està tot n’hi ha prou.

Per a Sònia Campos, és molt important tenir una bona salut mental i defugir dels estereotips que envolten sovint les malalties mentals. En aquest sentit, recomana a tothom que tingui problemes que es posi en mans de professionals o bé que busqui formacions al respecte, aprofitant sobretot que avui en dia hi ha diverses propostes virtuals, com ara els tallers que s’ofereixen des de Dipsalut.

També cal tenir en compte que ningú no s’ha de sentir malament en cas que la situació de pandèmia li hagi provocat el sentiment contrari, és a dir, que se senti bé perquè el que està passant l’ha beneficiat en algun aspecte. La psicòloga posa èmfasi en què cada persona és un cas particular i que cadascú ho viu d’una manera diferent.

- Publicitat -

El + Vist

Campanya de donació de sang a Lloret amb la col·laboració de la Immaculada Concepció

Els alumnes de 3r d'ESO han creat el lema 'A tu te'n sobra, a ells els en falta' i han fet els cartells i la difusió. La campanya es farà aquest dijous i divendres.

Lloret acull una campanya de reciclatge d’envasos al mercat setmanal del Rieral

És una iniciativa de l’Associació de Marxants de les Comarques de Girona i PIMEComerç Girona amb la col·laboració de l’Associació de Comerciants i l’Ajuntament de Lloret.

L’Ajuntament ja ha fet el sorteig per conformar les meses electorals per si les eleccions es fan el 14F

Ahir a la tarda es tancava el termini per fer el sorteig, però les eleccions pengen d'un fil: entre avui i demà el TSJC ha de prendre una decisió.