6.4 C
Lloret de Mar

L’Ajuntament il·lumina la façana de color verd per commemorar el Dia Mundial Contra el Càncer

També s'ha pintat de color verd el llaç que hi ha a la rotonda de l'avinguda Just Marlés, tal com s'ha fet amb altres commemoracions destacades.

Un dels laterals de color verd
Un dels laterals de color verd

Darreres Notícies

Avui, 4 de febrer, és el Dia Mundial contra el Càncer i a Lloret es commemora tenyint la façana de l’Ajuntament de color verd.

El regidor de Promoció Econòmica, Jordi Orobitg, explica que a través del projecte per modernitzar la destinació Lloret in light, han col·locat uns punts de llum a la plaça de la Vila que permeten il·luminar la façana de diferents colors. Una iniciativa que s’aprofita per sumar-se a les campanyes de conscienciació que demanen les diferents entitats locals.

El regidor ha explicat que la façana queda il·luminada a les nits de diferents colors i que, en casos especials, com és la commemoració del Dia Mundial Contra el Càncer, es pot programar perquè s’hi reflecteixi un color concret. D’aquesta manera, se sumen l’atractiu turístic amb la conscienciació social. La façana ha estat tenyida de verd durant tot el cap de setmana.

A més a més, també s’ha pintat de color verd el llaç que hi ha a la rotonda de l’avinguda Just Marlés, tal com s’ha fet amb altres commemoracions destacades, com ara la lluita contra la SIDA, la celebració del Dia Mundial de l’Autisme o la reivindicació dels drets LGTBI, entre d’altres.

El verd s’identifica amb la lluita contra el càncer. Segons dades fetes públiques avui pel departament de Salut de la Generalitat, el 2018 se’n van diagnosticar uns 36.500 nous casos a Catalunya. Segons el Pla Director d’Oncologia, els tres més freqüents en homes són els de pròstata, còlon i recte, i pulmó; i, en dones, el de mama, el de còlon i recte, i el de cos uterí i el de pulmó. Les previsions és que els casos de càncer a l’Estat espanyol superin els 277.000 aquest 2019; xifra que representa un 12% més que 4 anys enrere. Tot i això, la supervivència creix any rere any i, segons les últimes dades publicades pel Pla Director d’Oncologia, el percentatge de persones que sobreviuen el càncer als 5 anys és del 54% en homes i del 62.5% en dones.

Possibilitat de desenvolupar un càncer al llarg de la vida

En aquest informe, s’ha estudiat la població viva i resident a Catalunya al final de l’any 2017 i s’ha analitzat per cada grup d’edat i sexe quina proporció havien desenvolupat un càncer en algun moment de la seva vida, independentment que en l’actualitat el càncer estigués o no actiu. Entre els càncers, s’ha inclòs també els de pell no melanoma.

La probabilitat de desenvolupar un càncer en l’edat infantil és molt petita, tant en nens com en nenes, comença a incrementar-se a partir dels 25 anys i aquest increment és més gran entre les dones que en els homes, però s’iguala cap als 60 anys, en què s’observa que un 10% dels homes i de les dones de 60 a 64 anys ha tingut un càncer al llarg de la seva vida.

A partir d’aquest grup d’edat, veiem que entre els homes s’incrementa el percentatge de persones amb història d’un càncer, que en els majors de 85 anys s’apropa al 38%, mentre que en les dones de la mateixa edat és del 23%.

Segons les dades del Registre de mortalitat de Catalunya, els homes tenen una mortalitat superior a la de les dones. Malgrat que el descens en la taxa ha estat més gran en el homes que en les dones i, per tant, les taxes s’han acostat, l’any 2016 encara és el doble en els homes (241 per 100.000 h.) que en les dones (117 / 100.000h).

spot_img

El + Vist