26.2 C
Lloret de Mar

Les agressions LGTBIfòbiques creixen, malgrat la pandèmia

Així es va posar de manifest a l'acte que es va fer ahir al Teatre per commemorar el Dia Internacional contra l'LGTBIfòbia.

-

El 6 d’octubre de 1991, Sonia, una dona transsexual, era brutalment assassinada al Parc de la Ciutadella de Barcelona. Arran d’aquells fets, es va crear l’Observatori contra l’Homofòbia de Catalunya. 30 anys després, hi ha molta més consciència social entorn al col·lectiu LGTBI, però encara hi ha molta feina a fer. Així es va posar de manifest ahir al vespre, a l’acte que va acollir el Teatre per commemorar el Dia internacional contra l’LGTBIfòbia

Sense anar més lluny, el 2020 l’Observatori va registrar 189 incidències, un 20% més que l’any anterior, malgrat la pandèmia. El coordinador de voluntariat d’aquesta entitat, Simón Macías, va ser un dels participants a la taula d’experiències. 

“Pensàvem que aquest any seria menys, però lamentablement moltes de les agressions que teníem en anys anteriors s’han transformat i han arribat a les cases i a les comunitats”

Simón Macías

La majoria de casos que es denuncien a l’Observatori són d’homes homosexuals d’entre 30-40 anys. Però l’entitat té clar que hi ha un ventall més ampli de víctimes i per això ha obert una nova línia dedicada exclusivament a dones, trans i cis, que puguin patir aquest tipus d’agressions.

A banda de denunciar les agressions, la taula també va posar de relleu la poca normalització del dia a dia per al col·lectiu.

Els ponents de la taula d'experiències contra l'homofòbia (Bustek Films)
Els ponents de la taula d’experiències contra l’LGTBIfòbia (Bustek Films)

En aquest sentit, Lídia Titos, autora del llibre Madres no hay más que dos, va reivindicar que és molt important educar a les escoles en la igualtat i la diversitat.

“Per a mi l’educació és la base, però ja no només sobre el col·lectiu LGTBI, sinó que és la base de la societat”

Lídia Titos

El tercer convidat va ser David Ávila, presentador del programa LGTBIQ+ de Catalunya Ràdio Ja m’entens. “És molt important que es facin actes com aquest perquè es pugui divulgar que hi ha una realitat sexoafectiva diversa i que és molt plural i que la societat va canviant i que hi ha uns conceptes que els teníem apresos com a correctes i els hem de desaprendre”, va comentar.

“El col·lectiu LGTBI estem per tot arreu i el que demanem a la gent que no forma part del col·lectiu és: Veniu, apropeu-vos i apreneu, sortireu millors”

David Ávila

El moderador va ser Iván Soriano, que juntament amb Xavi Orri van organitzar l’acte. Aquesta ha estat la tercera edició. L’any passat es va haver de fer de manera virtual i aquest any s’ha pogut recuperar el format presencial amb un acte al Teatre.

“La importància de l’acte és continuar creixent i anar avançant i cada vegada poder tenir més coneixement al voltant del col·lectiu LGTBIQ+”

Iván Soriano

L’acte es va aprofitar per projectar el vídeo I tu, què hi veus?, produït per Meraki Films. El seu director és Greoor Macoli.

“Volíem transmetre la normalitat, que és una paraula que no volem fer servir gaire, però és la quotidianitat de la gent del col·lectiu”

Greoor Macoli

La lectura del manifest institucional va anar a càrrec de l’alcalde, Jaume Dulsat, que considera molt important que se celebrin actes com aquest.

“És importantíssim donar visibilitat a la LGTBIfòbia perquè malauradament encara està a la nostra societat; Lloret és un lloc molt obert i divers, però encara es fan passes enrere a la nostra societat”

Jaume Dulsat

El Dia Internacional Contra l’LGTBIfòbia se celebra cada 17 de maig, perquè és la data en què, el 1990, l’Organització Mundial de la Salut va excloure l’homosexualitat del llistat de malalties mentals. Però la regidora d’Igualtat, Jennifer Pérez, creu que és molt important seguir commemorant la jornada, no per recordar el passat, sinó per millorar la situació de cara al futur.

“Cada dia hi ha reptes nous i cada dia hi ha persones que necessiten que estiguem al seu costat i han de saber que no estan soles”

Jennifer Pérez

La Caravana de les Arts va posar el punt final a l’acte amb una performance a càrrec de Cristina Catalán i David Estany, que a partir de les normes del parxís van posar de relleu els problemes amb què topa la societat dia a dia.

“Barreres socials que ens trobem al dia a dia no ens deixen avançar, no ens deixen ser nosaltres mateixos, per culpa d’aquest no avançament una fitxa li fa bullying a l’altra”

David Estany

Tot plegat va estar amenitzat per la drag queen Joanne.

Joanne i la regidora d'Igualtat a l'acte contra l'homofòbia (Bustek Films)
Joanne i la regidora d’Igualtat a l’acte contra l’LGTBIfòbia (Bustek Films)

Ser autèntics i estimar com es vulgui; ajudar a construir un món divers; i atrevir-se a conèixer coses noves com a senyal d’intel·ligència i progrés. Aquests són alguns dels missatges que es van posar sobre la taula ahir al vespre en la tercera edició a Lloret de la commemoració del Dia Internacional Contra l’LGTBIfòbia.

- Publicitat -