14.1 C
Lloret de Mar
Dia Internacional de la Dona

Lloret commemora el Dia Internacional de la Dona amb diversos actes al llarg del cap de setmana

A les 18 hores hi ha una concentració a la plaça de la Vila. A les 20 hores, a la Casa de la Cultura, es farà la lectura del manifest institucional i s'inaugurarà l'exposició 'Mirades de dones'.

Dia Internacional de la Dona

Darreres Notícies

Lloret de Mar commemora avui el 8 de març, Dia Internacional de la Dona, amb diversos actes. Aquesta tarda, a les sis, l’Aurora i les Kellys Unión Catalunya faran una concentració a la plaça de la Vila per denunciar la desigualtat i la violència que pateixen les dones.

Eulalia Corralero, avui als estudis de la ràdio (NRLL)

La presidenta de Kellys Unión Catalunya, Eulalia Corralero, explica que donen suport a la reivindicació per mostrar el seu compromís amb les organitzacions i els moviments que defensen els drets de les dones. Eulalia Corralero assenyala que les Kellys són feministes i activistes, tot i que actuen sense ser-ne conscients.

La concentració es farà a les sis de la tarda, a la plaça de la Vila. Tot seguit, la commemoració del Dia de la Dona es traslladarà a la Casa de la Cultura, on es farà la lectura del manifest institucional que, com cada any, ha redactat l’Institut Català de les Dones. Un text que fa referència a l’apoderament de les dones, a l’auge del feminisme i al rebuig a les sentències judicials que legitimen la violència masclista.

En aquest sentit, donem un seguit de dades. Des del 2010 fins ara, 181 dones han estat assassinades a Catalunya només pel fet de ser dones. El primer feminicidi d’aquest any és l’assassinat d’una menor de 17 anys a Reus.

La immensa majoria dels crims han estat perpetrats per homes de l’entorn més proper de les víctimes, com pares, germans o amics. Per tant, s’alerta que els feminicidis no s’han de considerar fets aïllats. Són resultat d’un sistema patriarcal i masclista.

Una altra dada, que considerem rellevant, i més en el context del 8 de març. La bretxa salarial continua existint, en el sentit que les dones cobren menys que els homes per fer la mateixa feina. A la Unió Europea, aquesta bretxa salarial és del 16%.

I una xifra més. A Catalunya hi ha actualment 761 alcaldes i només 186 alcaldesses. Una d’elles és Ada Colau, la primera dona que governa a Barcelona després de 118 alcaldes homes.

Per poder avançar, de mica en mica, i anar conquerint la igualtat efectiva entre homes i dones, en tots els àmbits, a Lloret es duen a terme tallers sobre igualtat, sexisme i amor romàntic a les escoles, tant en Primària, com en Secundària i Batxillerat. Això ens remet de nou al manifest institucional del Dia de les Dones, que conclou: “Aquest 8 de març reivindiquem la sororitat i els feminismes com a motor de canvi per assolir la igualtat efectiva i real, i derrocar el patricarcat d’una vegada per totes”.

La lectura del manifest es farà a les vuit del vespre a la biblioteca, on també s’inaugurarà una exposició artística feta per dones. Es titula Mirades de dones, amb obres d’artistes lloretenques, tal com ha explicat Mercè Serrano, tècnica la Dona.

Els actes de commemoració seguiran a les nou de la nit al Teatre, amb la representació de Shirley Valentine, amb l’actriu Mercè Arànega. Es tracta d’un mònoleg que, amb to de comèdia, parla de la possibilitat de canvi i del coratge de viure. La commemoració del Dia Internacional de la Dona seguirà diumenge amb la cursa d’obstacles del Team Albino anomenada Unint Forces Lloret, a la plaça Germinal Ros, on hi haurà parades de diverses associacions de dones. Cap a les dotze, Rosa Maria Arrazola farà un recital de poemes acompanyada al piano de Cristina Rabell i, per acabar, l’Aurora oferirà un vermut per a tothom.

spot_img

El + Vist